Контрабанда – чорна пляма на мундирі української дипломатії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Затримання на українсько-польському кордоні українського дипломата і технічного співробітника українського посольства у Варшаві – це вже не перший такий випадок. У травні 2016 року на пункті пропуску “Лужанка” українсько-угорського кордону водій мікроавтобуса посольства України в Словаччині Сергій Ліщишин, намагався вивезти за кордон понад п’ять із половиною тисяч блоків сигарет. У водія був лист про нібито дипломатичну пошту в автомобілі, підписану 1-м секретарем посольства України в Словаччині Оксаною Ліщишин, яка є дружиною викритого в контрабанді водія. Після цього затримання контрабанди Оксану Ліщиншин відкликали для проведення службової перевірки, а посла України у Словаччині Олега Гаваша звільнили з займаної посади.
Учорашній же улов за своїми масштабами просто грандіозний! Українські дипломати намагалися провезти на територію ЄС 16 кілограмів золота, 8 тисяч блоків із цигарками, 140 тисяч доларів, 70 тисяч євро та більше ніж 11 тисяч польських злотих.
“Спіймали на гарячому – їх затримали на кордоні під час спроби вивезти на службовому авто з України в Польщу велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок. Випадок для МЗС кричущий”, – написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
Відтак дипломати дисциплінарними стягненнями не відбудуться, як це бувало раніше. Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за частиною 1 статті 204 Кримінального кодексу України – незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. І це лише початок. Дипломати займалися контрабандою товарів та грошей до країн Європейського союзу, використовуючи дипломатичні імунітети та привілеї, а також службовий транспорт. До вказаної діяльності був залучений працівник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Закарпатській області, експрацівник посольства та його син, який нині є аташе з консульських питань посольства України у Республіці Польща.
Одним словом – ганьба на цілий світ і потужний удар по іміджу української дипломатії і усієї України!
May be an image of одна або кілька осіб, люди стоять, military uniform та просто неба
 
 
 
 
 

peredplata