67-й день війни Росії проти України. Що відбувається

Росія веде війну проти України вже 67-й день. Ворожі війська обстрілюють міста і намагаються просунутися на сході країни. ЗСУ успішно тримають оборону та контратакують противника на кількох напрямках. У звільнених регіонах розпочалося відновлення інфраструктури. Світова спільнота дедалі активніше підтримує Україну на військовому та економічному фронтах.

Всі подробиці про перебіг війни, обстановка в регіонах на сьогодні, новини про санкції та міжнародну допомогу нашій країні у боротьбі з агресором – у текстовому онлайні РБК-Україна.

13:55 Шольц пояснив обережність Німеччини в постачанні важкої зброї Україні.

“Я приймаю рішення швидко та узгоджено з нашими партнерами. Як на мене, поспішні дії та самостійні зусилля Німеччини були б сумнівними”, – заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

13:28 Сьогодні можлива евакуація мирного населення з Маріуполя.

“Сьогодні можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ “Порт Сіті”, – повідомляє Маріупольська міськрада.

 

12:53 Росія хотіла збити пасажирський літак – СБУ попередила теракт.

В атаці на повітряне судно окупанти мали намір безпідставно звинуватити Україну та її партнерів.

“СБУ провела багатоетапну спецоперацію, в ході якої нейтралізувала глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу ворога. Агенти генштабу збройних сил РФ готували теракт – планували збити пасажирський літак над територією Росії чи Білорусі”, – повідомили в СБУ.

12:26 Харків’ян закликають сьогодні не виходити з укриттів.

“У зв’язку з інтенсивними обстрілами Салтівки Департамент цивільного захисту населення ХОВА закликає жителів північних та східних районів Харкова не виходити з укриття протягом усього дня навіть за відсутності повітряної тривоги”, – закликали в Харківській ОВА.

 

11:47 Німеччина вважає мир на умовах Росії запрошенням до наступної війни.

“Нам ясно, що санкції можуть бути зняті лише в тому випадку, якщо Росія виведе свої війська. Мир на умовах, продиктованих Росією, не принесе безпеки ані Україні, ані нам в Європі. У гіршому випадку це буде запрошення до наступної війни – ще ближче до наших кордонів”, – заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

11:31 Втрати Росії у війні.

За даними Генштабу, загальні бойові втрати противника скаладють:

  • особового складу – близько 23500 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків – 1026 (+18) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2471 (+26) од,
  • артилерійських систем – 451 (+15) од,
  • РСЗВ – 151 (+0) од,
  • засоби ППО – 80 (+3) од,
  • літаків – 192 (+2) од,
  • гелікоптерів – 155 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1796 (+20) од,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 245 (+13),
  • спеціальна техніка – 32 (+0).
  • крилаті ракети (збито) – 84.

10:59 Росія готує провокації у Придністров’ї на травневі свята.

За даними української розвідки, невизнане Придністров’я продовжують готувати до війни з Україною. Тому приклад номер газети “Придністров’я”, датований 2 травня, де висловлюється прохання “залучити збройні сили ПМР в діях армії РФ”.

10:26 В Миколаївській та Одеській областях вибухи.

Сьогодні зранку в Миколаївській області пролунав вибух. Одразу за ним в Одеській області також повідомили про відповідний звук, як стало відомо – там збили ворожий безпілотник.

Все що відомо про вибухи в Миколаївській та Одеській областях – в матеріалі РБК-Україна.

09:53 Окупанти відключили Херсонську та частину Запорізької області від зв’язку та інтернету.

У Херсонській та частині Запорізької областей вчора зник мобільний зв’язок та інтернет. У Держспецзв’язку повідомили – їх відключили російські окупанти.

Джерело: РБК Україна

peredplata