Загальна мобілізація в Україні: скільки вона триватиме та кого можуть призвати наступним

В Україні подовжили термін дії воєнного стану, оскільки повномасштабна війна з Росією продовжується. Розповідаємо, що потрібно знати про мобілізацію.

НВ зібрав інформацію, щодо призову військовозобов’язаних до лав армії України.

Скільки триватиме загальна мобілізація в Україні

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого, Указом президента України було проголошено воєнний стан та загальну мобілізацію. Згідно із рішенням, вони тривали до 24 травня, але пізніше було вирішено подовжити їх ще на 90 днів — до 23 серпня.

“Все залежить від становища, яке складеться. Якщо потрібно буде поповнювати частини, керівництвом держави буде прийнято рішення щодо продовження термінів мобілізації. Якщо триватимуть бойові дії, однозначно буде потреба у поповненні ЗСУ фахівцями”, — розповів Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач напередодні закінчення першого терміну мобілізації.

Інформації щодо того, чи можливе повторне подовження мобілізації після її закінчення, яке припадає на День Незалежності України 24 серпня, поки немає. Це буде залежати від ходу війни з Росією, яка наразі сконцентрована у східних та південних областях України.

Кого можуть мобілізувати наступним

В Україні немає законно означених хвиль мобілізації: кількість призовників, необхідну для доукомплектування конкретних підрозділів, визначає Генштаб ЗСУ.

Також існує поняття щодо черг мобілізації, але за словами юриста Андрія Новака, це також досить умовний поділ: “Спочатку мобілізовували резервістів. Потім — інші категорії. Взагалі, є таке поняття, як черги. Але його можна було б застосовувати, якби була якась підготовка, а тут підготовки не було, була відкрита неоголошена агресія, і тут ніяких черг немає”.

 

Разом з тим, юристи виділяють декілька черг послідовності мобілізації. Наразі в Україні мобілізують другу чергу військовозобов’язаних, тобто військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом, повідомляє Liga Zakon.

Призов на військову службу проводиться шляхом вручення повісток.

Хто може уникнути нового етапу мобілізації

Згідно із законом, в Україні військовозобов’язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров’я та які не відносяться до визначених законодавством категорій. У випадку, якщо особа має певні захворювання, які перешкоджають несенню нею військової служби, така особа отримує білий білет. У ньому може вказуватися часткова або повна непридатність громадянина до військової служби, що може означати тимчасову відстрочку від призова або повну неможливість бути мобілізованим до лав армії.

Попри це, людина з білим білетом все одно може отримати повістку, а також бути мобілізованою для виконання певних завдань, наприклад, служби у тилу чи штабах. Кожен випадок розглядається у індивідуальному порядку.

Також відстрочку від мобілізації можуть отримати особи, заброньовані своїми роботодавцями. Це може стосуватися працівників органів місцевої влади та самоврядування, органів державної влади, підприємств, установ та організацій, яким встановлені мобілізаційні завдання.

peredplata