Ексдиректора лікарні в Чернівцях підозрюють у розкраданні гумдопомоги на мільйон гривень

Колишньому гендиректору обласної лікарні повідомили про підозру у привласненні гуманітарної допомоги на понад мільйон гривень.

Про це повідомляє пресслужба управління СБУ в Чернівецькій області

За даними слідства, міжнародна благодійна організація передала для потреб лікарні гуманітарну допомогу – ліки, медичні інструменти та обладнання, медичні меблі, одяг, продукти, гігієнічні засоби. Однак, керівник закладу розпорядився ними на власний розсуд і в результаті правоохоронці виявили нестачу частини отриманої допомоги на суму, відповідно до експертизи, понад мільйон гривень.

Фігуранту повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.3 ст.308 (викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники Управління СБ України в Чернівецькій області спільно з працівниками Нацполіції під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури.

Повідомляють про висловлення підозри і в відділі комунікації Чернівецької поліції. Зокрема, зазначають, що, перебуваючи на посаді генерального директора Чернівецької обласної клінічної лікарні, посадовець отримав від іноземної благодійної організації медичні засоби та препарати. Поліцейські спільно з колегами СБУ під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури задокументували протиправні дії 47-річного буковинця.

Співробітники підрозділу захисту інтересів суспільства і держави ГУНП в Чернівецькій області встановили: у відповідь на офіційний лист керівництва медичного закладу Буковини надійшла гуманітарна допомога на суму майже 250 тисяч доларів США від іноземного благодійного фонду.

У результаті документування незаконних дій посадовця правоохоронці виявили відсутність лікарських засобів на суму понад мільйон гривень. Серед них – медичні препарати, до складу яких входять психотропні речовини.

Співробітники Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області повідомили фігуранту про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами:

– 5 статті 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

– 3 статті 308 (Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

“Нагадаємо, на початку травня цього року у Чернівцях правоохоронці затримали цього ж посадовця за отримання неправомірної вигоди. Згодом слідчі поліції повідомили йому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває”, – йдеться у повідомленні поліції.

У пресслужбі Чернівецької обласної прокуратури уточнюють:

“За даними слідства, отримавши для лікування потребуючих громадян гуманітарну допомогу на понад 246 тис. доларів США, посадовець, зловживаючи службовим становищем, на облік надану медичну продукцію не поставив, а використовував її для власного збагачення. Після звірки актів приймання-передачі, встановлено часткову нестачу майже 20 тис. одиниць медичних препаратів та виробів медичного призначення, у тому числі лікарських засобів, які містять психотропну речовину. Вартість присвоєної гумдопомоги сягає понад 1 млн грн”, – йдеться у повідомленні прокуратури.

За інформацією molbuk.ua, йдеться про колишнього гендиректора Чернівецької обласної клінічної лікарні Сергія Бродовського, якого підозрюють у платному перевезенні каретами швидкої, що належали медзакладу. Також перевіряють, чи причетний Бродовський до привласнення п’ятьох автомобілів швидкої, які передали з-закордону як гуманітарну допомогу.

Бродовського відсторонили від посади на два місяці. Наразі обов’язки гендиректора виконує Дмитро Домбровський.

Як повідомлялося, Бродовський вийшов під заставу 9 травня. Запобіжний захід йому обрали 6 травня.

Як відомо, з 12 березня за рішенням очільника Чернівецької ОВА Сергія Осачука гендиректором Чернівецької обласної лікарні став Сергій Бродовський. Його призначили на період воєнного стану. До цього обов’язки керівника медзакладу виконував Дмитро Домбровський. Його призначили за розпорядженням голови обласної ради Олексія Бойка у жовтні.

Сергій Бродовський — лікар-хірург, експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації за фахом трансплантології.

Пізніщше заступникові голови Чернівецької ОВА Артурові Мунтяну теж повідомили про підозру у справі про розкрадання “гуманітарки”. У СБУ зазначили, що йдеться про справу зі привласненням карет “швидких”, надісланих як гумдопомога з Італії.

peredplata