Закон США про ленд-ліз набрав чинності

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
– Таким чином, Україні тепер можуть постачати танки та бронетехніку, артилерійські системи, системи ППО, протикорабельні ракети, бойові літаки та багато іншої зброї і техніки для успішного вигнання окупантів із української землі.
Нагадаю. 9 травня Президент США Джо Байден затвердив Закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні – 2022, який дозволить задіяти програму прискореної допомоги Україні з боку Сполучених Штатів.
Закон про ленд-ліз наділяє президента США Джозефа Байдена додатковими повноваженнями – приймати рішення про постачання та оренду оборонної військової техніки Україні, коли це відповідає інтересам національної безпеки США, без довгих бюрократичних процедур.
У тексті законопроекту наголошується, що акт спрямований на зміцнення обороноздатності України та захист їх цивільного населення від потенційного вторгнення або від агресії з боку Росії.
Закон про ленд-ліз дозволяє надавати Україні зброю в борг або в лізинг за спрощеними процедурами експортного контролю, не чекаючи спеціального виділення коштів американським Конгресом.
Крім того, ленд-ліз для України не призведе до появи величезного боргу після війни, запевнили у США.
***
Тим часом ЗСУ розпочали танковий наступ у Херсонській області.
Повідомляється, що 1-й танковий батальйон і 1-й батальйон піхоти ЗСУ висунулися з Нововоронцовки у напрямку Хрещенівки та Любимівки.

peredplata