На Буковині СБУ затримали митницю та її спільника, які за гроші переправляли ухилянтів за кордон

СБУ на Буковині викрила співробітницю митниці та її спільника: за гроші допомагали ухилянтам уникнути мобілізації і втекти за кордон

 Про це інформує Леся Федоренко, речниця СБУ в Чернівецькій області.

Співробітники Служби безпеки України викрили інспекторку відділу митного оформлення та буковинця, які під час воєнного стану організували канал незаконного переправлення військовозобов’язаних за кордон.

За оперативною інформацією, всіх бажаючих уникнути мобілізації зловмисники мали переправляти через держкордон поза межами пунктів пропуску на ділянках так званого «зеленого кордону». Схема працювала наступним чином: співробітниця митниці  займалася пошуком «клієнтів» та обговорювала з ними всі умови незаконного переміщення, а спільник доставляв їх до прикордонних населених пунктів.

Щоби приховати свої оборудки, правопорушники придумали механізм отримання «винагороди» за свої послуги. Так, інспекторка митного оформлення отримала від буковинця 200 євро авансу готівкою, а ще  600 євро – запропонувала перерахувати на банківську картку свого родича. Останню частину обумовленої суми в розмірі 4 тис.євро ухилянт мав передати її спільнику безпосередньо перед перетином держкордону, але їх під час розрахунку спіймали «на гарячому» правоохоронці.

Наразі обом фігурантам повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Триває слідство для встановлення усіх обставин злочину та причетних до протиправного бізнесу осіб.

Спецоперацію проводили оперативники СБУ в Чернівецькій області спільно з працівниками ДСР та слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури. Досудове розслідування здійснює ТУ ДБР, розташоване в м. Хмельницькому.

 

 

 

peredplata