НАТО під ракетними ударами Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Консультації між лідерами країн НАТО у зв’язку з ракетними ударами Росії по території Польщі триває…
Президент США Джо Байден і президент Туреччини провели кофіденційні переговори віч-на-віч на полях саміту G20 на острові Балі (Індонезія). Відразу після цього відбулись тристоронні телефонні переговори між Байденом, президентом Польщі Анджеєм Дудою і генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Говорили про задіяння Четверто параграфу договору НАТО. Зокрема йдеться про необхідність негайного закриття неба України силами країн Північного договору.
У РНБО Польщі вже провели термінову нараду у зв’язку з вибухом у Грубешівському повіті. Потім президент Анджей Дуда поговорив про поточну ситуацію з союзниками: генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, президентом США Джо Байденом і президентом України Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком.
– Ми перевіряємо підстави для використання статті 4 НАТО, тобто консультації з усіма членами Альянсу щодо відповідної відповіді, – сказав після зустрічі голова BBN Яцек Сівера.
У зв’язку з атакою Росії на Польщу глави держав і урядів країн НАТО, які ще засідають на саміті G20 у Індонезії на острові Балі терміново згортають свої “бебехи” і повертаються додому. Зараз їм необхідно зконсолідувати свої кроки щодо реакції на гресивні дії Росії стосовно Польщі.
Уже лунають голоси застосувати не лише 5 параграф НАТО про колективну оборону, але і про параграф 4 договору НАТО. Про це пише на своїй офіційній сторінці у Twitter міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс (Artis Pabriks). Зокрема він закликає Альянс закрити небо над Україною силами НАТО.
Естонія підтримала заклик Латвії та Польщі…
Число солідарних країн невпинно зростає.
Президент України Володимир Зеленський назвав атаку ракет РФ по Польщі “ударом по колективній безпеці”. Він нагадав, що в Києві неодноразово попереджали, що Україною терор РФ не обмежиться. “Сьогодні російські ракети ударили по Польщі, по території нашої дружньої країни. Загинули люди. Прийміть співчуття від усіх українських братів”, – зазначив Зеленський. Він закликав поставити Москву на місце, “адже чим довше Росія відчуває безкарність, тим більше буде загроз для усіх, кого можуть досягнути російські ракети”.
“Бити ракетами по території НАТО – це російський удар по колективній безпеці. Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти”, – закликав український лідер.
Він запевнив, що Україна завжди підтримає Польщу.
Нагадаю, що під час сьогоднішнього бомбардування України дві російські ракети вдарили по території Польщі, яка є членомм НАТО.
В селі Пшеводув біля кордону з Україною впали дві російських ракети. Вони влучили у зерносушарку і трактор. загинуло двоє людей.

peredplata