Китай переорієнтовує імпорт нафти з Росії на Саудівську Аравію

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-В ході поїздки Сі Цзиньпіна до СА він зустрівся з Мохаммедом бен Сальманом і домовився перевести китайсько-саудівські саміти в регулярний режим. Це відбулася через кілька днів після того, як країни G7 і ЄС ввели “стелю” цін на російську нафту і заборонили страхувати танкери, що везуть барелі дорожче за $60.
У спільній заяві Сі Цзіньпін і бен Сальман відзначили функцію Саудівської Аравії “як гаранта стабільності світового ринку нафти”, а також роль СА як “надійного постачальника” для Китаю. Крім того Китай та Саудівська Аравія підписали інвестиційні угоди на 50 млрд доларів, повідомляє Bloomberg. Серед них — угода щодо розширення нафтопереробного заводу в Гулеї (провінція Фуцзянь), внаслідок якої потужність підприємств зросте на 11,6 мільйона тонн на рік. Проект, який реалізують державна нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco та китайський держхолдинг Sinopec, має бути завершеним у 2025 році.
Хоча з початку війни в Україні Китай наростив закупівлі нафти в Росії, насолоджуючись знижками аж до 30 доларів за барель, Саудівська Аравія залишається найбільшим постачальником для другої економіки світу.
Нагромадженим підсумком за 12 місяців, що завершилися 31 жовтня 2022 року, імпорт саудівської нафти до КНР становив 88 млн тонн, а російської — 86 млн. Проте цей розрив стискається: на початку року саудити випереджали російських нафтовиків на 10%, або 8 млн тонн річних постачань. У листопаді Китай скорочував закупівлі в Росії – з 930 тисяч барелів на добу на початку місяця до 830 тисяч наприкінці.
“Деякі покупці російської нафти виявляють обережність, скорочуючи імпорт доти, поки юридичні наслідки такої торгівлі не стануть більш зрозумілими”, – пишуть аналітики Rystad Energy.
З цього усього буму можна сказати, що Росія вже ніколи не повернеться на позиції головного у світі трейдера нафти і газу. Китай зменшує закупівлі і у росії серед купців залишається Індія яка купує зараз російську нафту за демпінговими цінами, по 30$ за барель.

peredplata