Долар стрибнув -майже до 29 грн.

 
В суботу, 29 січня, Нацбанк встановив офіційний курс долара на рівні 28,90 гривні. Це найвищий показник за останні чотири роки.

Курс євро зупинився на рівні 32,34 грн. гривні

“Напруга зберігається”

Ключовим фактором, який визначає настрої валютного ринку, залишаються негативні новини через ризики вторгнення РФ в Україну, кажуть експерти.

– Зараз наросла загроза російської агресії. І це закономірна реакція у фінансовій сфері. Відбулося підвищення ризиків для української фінансової системи. Зростання курсу долара до гривні це й відображає. Оскільки військово-політична загроза вторгнення не знята, то й напруга зберігається. Нагнітається ситуація, Україна отримує додаткову зброю, підтримку. Так що це перша і головна причина такої ситуації на валютному ринку. Це стосується не лише курсу гривні і долара, а й вартості запозичень України на міжнародних ринках, яка зросла у декілька разів за два тижні, – пояснює Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку.

Він зазначає, що зараз ми маємо приклад ситуації, яка була в 2014-2015 роках, коли долар катастрофічно зріс утричі.

– Коли громадяни відчують, що напруга зменшується, чи ж загрози вторгнення не стане взагалі, тоді буде зворотна реакція, і вартість долара буде знижуватися, а гривня – зростати. Зараз же більшість людей зважає на цю загрозу, тому тенденція триватиме. Тим більше наразі, окрім президента, ніхто не намагається заспокоїти країну, людей. Хотілося б, звичайно, дати людям і оптимістичний прогноз. Останні кілька тижнів сформований певний військово-політичний фронт і почалася свого роду “холодна війна”, санкції країн Заходу проти Росії. Ми маємо їхню підтримку, – пояснює фінансовий експерт.

“Різко впала пропозиція долара і зросла його ціна”

Богдан Сторощук, доцент кафедри економічної теорії менеджменту та адміністрування ЧНУ імені Ю. Федьковича розповідає, що курс долара зріс внаслідок свят, коли мінімізувалася ділова активність.

– Зараз закінчилося передсвяткове скидання доларів людьми. Заробітчани, мешканці України під свят “скидали” багато доларів, щоб купити продукти, подарунки. Зараз цей процес закінчився. А залишки коштів люди навпаки можуть переводити в долари. По-друге, минуло пів місяця нового року, які є найбільш не активними у всьому році. Багато свят, вихідних, люди і бізнес максимально відпочивають, мінімізується ділова активність, зменшується обсяг зовнішньої торгівлі і надходження виручки. До того ж міжбанк у вихідні не працює, а їх було багато. Внаслідок цього різко впала пропозиція долара і, відповідно, зросла ціна. Це сезонні коливання, надалі вони стабілізуються. Наразі немає ймовірності, що долар продовжить зростати, – каже Б. Сторощук.

Він також відзначає й вплив загрози російської агресії на валютний ринок.

– Крім цього, на курс долара і гривні зараз впливає загроза російської агресії. Цей фактор стимулює зростання попиту на долар з боку іноземного бізнесу. Поки що не можна сказати, що цей фактор дуже помітний. Та все ж іноземні бізнесмени можуть виїжджати з країни і виводити звідси свої активи, – додає фінансовий експерт.

peredplata