Що означає введення надзвичайного стану

Уряд прийняв рішення про введення надзвичайного стану на території Донецької та Луганської областей. Якщо Президент затвердить цю пропозицію і Рада проголосує за неї, життя двох областей зміниться ще більше. Дізнайтеся, що означає введення надзвичайного стану.

Що означає введення надзвичайного стану

Комендантська година, обмеження свободи пересування

Режим НС передбачає: використання армії для підтримки порядку; комендантську годину; особливий режим в\’їзду і виїзду з міст, обмеження свободи пересування по території НС; заборона на будь-які масові акції; введення міських патрулів, блокпостів з перевіркою документів у громадян (що вже і так запроваджено), доглядом особистих речей, службових приміщень та житла громадян; примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб (в інтересах наведення порядку).

Особливий порядок розподілу продуктів харчування

Крім того, НС може передбачати вилучення у громадян зброї; заборону на діяльність партій і організацій; введення особливого порядку розподілу продуктів харчування, предметів першої необхідності; встановлення квартирної повинності для тимчасового розміщення евакуйованих; призовникам (від 18 років) і військовозобов\’язаним запасу (громадянам до 35-60 років – залежно від звання на момент виходу в запас) заборонено змінювати місце проживання без відома військового комісаріату.

Обмеження для ЗМІ

Також режимом НС вводиться фактична заборона засобів масової інформації, в тому числі заборону на виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, які \”можуть дестабілізувати обстановку\”.

На Донбасі можуть залишитися без інтернету і мобільного зв’язку

Оперативні штаби влади та армії можуть заборонити доступ до інтернету, доступ до мобільного зв\’язку та інших комунікацій. Крім того, можуть бути заблоковані редакції газет, телеканалів, сайтів та радіостанцій. Відповідно до закону, НС передбачає регулювання роботи цивільних теле- і радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів і радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування.

НС може бути введено без попередження

НС (надзвичайний стан) вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення. В особливих випадках НС може бути введено без попередження.

Тривати НС може не більше 90 днів

НС в Україні може бути введено на строк не більше 30 діб і не більше 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більш як на 30 діб.
Джерело: Телеканал новин \”24\”

peredplata