Знищено останнього польового командира, непідпорядкованого Плотницькому

Знищено останнього польового командира, непідпорядкованого ПлотницькомуВбивство Павла Дрьомова називають завершальним етапом зміцнення влади Плотницького на території, підконтрольній угрупованню «ЛНР»

12 грудня на трасі Первомайськ – Стаханов був підірваний автомобіль, в якому рухався один з польових командирів угруповання «ЛНР» Павло Дрьомов, також відомий за позивним «Батя». Представники сепаратистів майже одразу звинуватили у вбивстві бойовика українських силовиків. Втім, українські експерти заявляють, що випадок з Дрьомовим – це не успіх спецслужб, а продовження процесу ліквідації непідоконтрольних російським спецслужбам польових командирів «ЛНР». Де вбивство ватажка стаханівських «казаків» – завершальний етап у формуванні жорсткої вертикалі влади на чолі з лояльним до Кремля сепаратистом Ігорем Плотницьким.

Автомобіль Павла Дрьомова підірвали біля автозаправки на виїзді з Первомайська. Сепаратист рухався в напрямку міста Стаханов, де, за повідомленнями підконтрольних сепаратистам ЗМІ, він мав святкувати власне одруження. Вже за кілька годин після події представники так званих правоохоронних органів угруповання «ЛНР» заявили, що вибухівка була закладена всередині машини.

«В результаті вибуху автомобіль сильно пошкоджений. Вибухом були зірвані усі двері автомобіля, дах та сидіння в салоні. Водій вибуховою хвилею був викинутий з автомобіля, а пасажир – Дрьомов, помер на місці. Водію надали першу невідкладну допомогу, але під час транспортування в кареті швидкої він теж помер», – повідомив один з ватажків сепаратистів Юрій Готвін.

Того ж дня була озвучена основна версія убивства. За словами сепаратистів, вибухівку до автомобіля «Баті» заклала українська диверсійно-розвідувальна група.

«Вже очевидно, що скоєний злочин, є продовженням активізації терористичної діяльності спецслужб України на території Луганської народної республіки. Якщо пригадуєте, після підриву телевишки в Ровеньках ми вже закликали усіх громадян бути пильними, а представники місії ОБСЄ просили фіксувати злочини українських силовиків на території», – заявив представник так званої «народної міліції» угруповання «ЛНР» Ігор Ященко.

Однак, навіть серед самих сепаратистів версія з українською ДРГ була сприйнята неоднозначно. Так, керівник Дрьомова і ватажок угруповання «донських казаків» Микола Козіцин заявив, що у смерті його поплічника винні зрадники. «У нас шакалів в Росії дуже багато, які одягають форму і займаються «бєспрєдєлом», – заявив Козіцин. За словами сепаратиста, він ще тиждень тому попереджав Дрьомова про замах, що готується на нього. Але ані сам «Батя», ані його соратники, на думку Козіцина, не надали його словам належної уваги.

У своїх обвинуваченнях «казачий атаман» Козіцин уникає будь-яких імен, хоч і повідомляє, що вибухівка була закладена в автомобіль, який подарували Дрьомову незадовго до загибелі. Більш конкретно зацікавлених у вбивстві Павла Дрьомова у коментарі Радіо Свобода називає журналіст та блогер Денис Казанський, який активно висвітлює події на Донбасі, де жив і сам до початку збройного конфлікту.

Плотницький був зацікавленим у смерті польового командира – Казанський

На його думку, винуватцем загибелі сепаратиста є один з лідерів угрупування «ЛНР» Ігор Плотницький. У нього з «Батею» давній конфлікт, який перейшов у публічну площину наприкінці 2014 року. Тоді Дрьомов у своєму відеозверненні обвинуватив Плотницього у масштабній корупції та вимагав його відставки, погрожуючи опублікувати компромат на ватажка «ЛНР».

«Дрьомов звинувачував його, у тому що він ганяє вагони з вугіллям в Україну. Він звинувачував Плотницького у тому, що той розкрадає гуманітарку з Росії, яку люди не бачать. Він постійно лаяв так званий уряд «ЛНР». Його звинувачення здебільшого торкалися саме економічних питань, питань корупції, питань різної допомоги, що надходила з Росії», – розповів блогер.

Однак, вже весною 2015-го риторика Дрьомова кардинально змінилась. Тепер він всіляко демонстрував свою лояльність до Ігоря Плотницького та відданість керованому ним угрупованню. Передував такій зміні настроїв ряд нападів на польових командирів сепаратистських угруповань. Зокрема, загибель одного з ватажків луганських сепаратистів Олександра Бєднова на прізвисько «Бетмен» та керівника угруповання «Привид» Олексія Мозгового.

Поведінка і заяви Дрьомова йшли в розріз з планами Кремля – експерт

Загалом, за словами військового експерта і співголови громадської ініціативи «Права справа» Дмитра Снєгирьова, від управління на Луганщині різними способами були усунені близько десятка ватажків сепаратистів, що діяли автономно від Плотницького. Відтак, показове замирення, яке демонстрував Павло Дрьомов, на думку експерта, не вплинуло на рішення російських спецслужб, які вирішили вибудовувати чітку вертикаль влади на території підконтрольній угрупованню «ЛНР» і яке мав очолювати саме Ігор Плотницький.

«Поведінка і заяви Дрьомова йшли в розріз із планами Кремля щодо контролю як за фінансовими потоками, так і за підприємствами і економічною діяльністю всередині самої «ЛНР». Таким чином можемо казати, що фактично знищено останнього польового командира непідпорядкованого лідеру «ЛНР» – Плотницькому», – вважає експерт.

13 грудня підконтрольні сепаратистам сайти опублікували звернення Ігоря Плотницького, присвячене загибелі «Баті». У тексті ватажок угрупування «ЛНР» називає Дрьомова одним з кращих командирів сепаратистів та патріотом. Про причини та винних у його загибелі у заяві не йдеться.

Левко Стек
Джерело

peredplata