Ситуація в Карабасі: світ пожинає «плоди», посіяні Росією

«Бойові дії в Нагірному Карабасі є наслідком ситуації, яку створила в 90-х роках Російська Федерація. Адже саме завдяки Кремлю на Кавказі існував тліючий конфлікт, в який Росія періодично «підкидала дрова».

На цьому наголосив Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О.Никонорова.

«Саме РФ підтримала вірменську сторону, результатом чого стало створення невизнаної карабаської республіки. Без російської допомоги вірменам було б дуже складно перемогти армію Азербайджану і взяти під контроль територію Нагірного Карабаху.

Разом з тим РФ продовжувала військову співпрацю з азербайджанцями, аби не мати з боку офіційного Баку зайвих звинувачень в підтримці сепаратистів.

Росії необхідний цей конфлікт з одного боку аби мати вимушеного, але відданого союзника в особі Вірменії, з іншого – аби  тримати в напруженні Туреччину, а також аби не дати Азербайджану піти на реалізацію проектів, які сприяли б частковому унезалежненню Європи від російських енергоносіїв».

Експерт зазначив, що всі збройні конфлікти на теренах Кавказу, України, Молдови відбулися за безпосередньої участі Росії. Наразі світ бачить, що незавершені конфлікти мають здатність обернутися новими бойовими і новими жертвами.

«Тому питання деокупації України має розглядатися комплексно з питанням деокупації Грузії, Молдови і Азербайджану. Інакше війни в Східній Європі триватимуть не одне десятиліття.

Міжнародній спільноті варто працювати над деокупацією всіх без винятку територій, куди вліз чобіт російського солдата, і над питанням покарання зачинщика конфліктів – Російської Федерації», – додав політолог.

 

peredplata