Військовозобов’язані українці найчастіше тікають у Молдову та Румунію, — речник Держприкордонслужби

 

515 злочинних організованих груп допомагали незаконно перетнути кордон України від початку повномасштабного вторгнення Росії. Їх викрили прикордонники у співпраці з іншими правоохоронцями. Загалом це близько 1 500 злочинців, які діяли переважно з-за кордону. 

 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» розповів речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. 

Прикордонники щодня фіксують спроби українців незаконно перетнути кордон на різних ділянках. Намагаються діяти як поодиноко, так і групами осіб. Більшість з них звертаються до злочинних організованих груп, які поширюють свої повідомлення у телеграм-каналах та інших соцмережах. 

«Починаючи з 2022 року, щонайменше 515 злочинних груп було викрито у співпраці прикордонників з іншими правоохоронцями. Загалом це близько 1 500 осіб. За це порушники платять злочинцям кошти і досить немалі. Як правило, ці суми коливаються від 3 до 12 тисяч доларів, але є випадки, коли представникам злочинних груп платять і більше», — розповідає речник Держприкордонслужби Андрій Демченко. 

Організатори злочинних груп перебувають здебільшого за кордоном або живуть у різних областях України. Онлайн вони знаходять посібників, це жителі прикордоння, які добре знають місцевість. Інколи організатори залучають неповнолітніх у ролі провідників до лінії державного кордону. 

«Останні три роки найчастіше українці незаконно намагаються перетнути кордон до Молдови та Румунії. Рідше — до Угорщини і Словаччини. По кожній такій схемі заводиться кримінальна справа щодо незаконного переправлення осіб через кордон (стаття 332 КК України)», — додає Андрій Демченко. 

На запитання про те, скільки чоловіків призовного віку незаконно перетнули кордон від початку повномасштабного вторгнення, в прикордонній службі журналістам «Слідства.Інфо» не відповіли. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» поїхали у Прикарпаття, щоб поспілкуватися з ТЦК та побачити, як перевіряють чоловіків призовного віку у гірських районах. Військовий ТЦК розповів, що 90% чоловіків — мають порушення військового обліку.

 

 

peredplata

Залишити відповідь