25 травня у Чернівцях до 150-річчя Василя Стефаника Коломийський театр покаже «Камінний хрест»

В   Національному календарі ювілейних дат  2021 року  особливе місце  належить  150 –річчю Василя Стефаника.

Вистава  «Камінний хрест», премєра якої відбулась 17 червня 1990 року,  була першою постановкою в репертуарі  відродженого  1989 року професійного театру в Коломиї. Це було перше сценічне  прочитання народної драми в авторській інсценізації і режисерському втіленні Дмитра Чиборака.

З  тріумфальним успіхом  вистава відкривала І  Всесвітній Собор Духовної України в Коломиї у липні 1990.

Українське  телебачення здійснило відеозапис вистави і вона транслювалась на канадському телебаченні  в програмі  відзначення  100-річчя української  еміграції  до Канади.  

Друге прочитання  втілено у 2018  році.  Премєрою вистави  «Камінний хрест» завершився Х Всеукраїнський фестиваль  «Коломийські представлення»  і було дано старт  Всеукраїнському і Міжнародному ювілейним проектам  до 150 річчя  Василя Стефаника.  Вистава встигла завоювати  схвальні оцінки  українців Канади  в спільному проекті  з Українським народним театром «Заграва»  з м. Торонто  (Канада) у червні 2019,  а також  з  успіхом була представлена на Днях українського театру в польському м. Ольштині  у жовтні 2019.

Камінний хрест” – глибока психологічна студія душі українського селянина-трударя, якого соціальні обставини примушують рвати віковічний зв’язок з тим ґрунтом, на якому він виріс.

Іван Дідух ставить хрест на своєму, политому кривавим потом, полі і ніби заживо себе ховає. Проте він хоче жити у пам’яті нащадків, хоче, щоб цей хрест поєднував його з рідним селом і тоді, коли він буде далеко на чужині, і тоді, коли відійде у інший світ.

Ця тема буде актуальною для українців доти, доки не відпаде потреба заробітчанства, яке руйнує родини, ставить свій важкий хрест на родинному корені багатьох українських родин.

 Тож запрошуємо чернівчан подивитись виставу «Камінний хрест» на кону Чернівецького драмтеатру 25 травня о 18.30

 

peredplata