Ну, що там з Нагірним Карабахом

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:
-Сьогодні існує чимало різних версій, тлумамачень та прогнозів щодо ситуації, яка утворилася на Південному Кавказі. Одна з них, котра є досить популярною в середовищі прихильників конспірології, це те, що лідери Туреччини і Росії десь потайки, за кулісами домовились дати “зелене світло” Баку на повернення Нагірного Карабаху у свою вотчину. І так могло здаватись багатьом на початку військових дій у регіоні. Бо й справді, логічно було б припустити, що відбувся якийсь торг між Росією і Туреччиною. Приміром, на догоду Анкари Росія не втручатиметься у збрoйний конфлікт у Нагірному Карабасі взамін на пом’якшення турецького впливу щодо Ірану і Сирії, де Росія змогла б відновити свої втрачені геополітицні позиції.
Проте, останні події на Південному Кавказі показують, що такі прогнози є хибними. Стосовно Ірану, Туреччина та Ізраїль ідуть єдиним фронтом. Підтвердженням тому є той факт, що у війні Азербайджану проти Вірменії йому надають суттєву воєнну допомогу не лише Туреччина, але й Ізраїль. Ізраїль постачає у Азербайджан п’ять і білше типів новітніх БПЛА, у тому числі дрони-камікадзе. Разом з тим позиція Туреччини й Ізраїлю щодо Сирії й Лівії та курдських збройних формивань на території Сирії залишається незмінною також. Ба, навіть більше того – учора служби безпеки Туреччини арештували групу осіб яких звинувачують у економічному (енергетичному) і політичному шпигунстві на користь Росії. Тому потеплінням у турецько-російських відносинах наразі навіть і не пахне.
Чи втручатимуться російські війська в конфлікт у НКР? Малоймовірно. Якщо подивитись на ситуацію з тактичної і технічної точок зору – між Росією і Вірменією немає сухопутного сполучення. Крім того, оперативному доправленню російських військ, зброї і техніки у Вірменію перешкоджають гори. Морське сполучення також відсутнє. Доставка російського спецназу у Вірменію повітрям погоди не зробить. Та й дуже ризикований цей крок, якщо врахувати, що повітряним простором над Вірменією опанували БПЛА Азербайджану. До цього слід додати й слова віце-президента Туреччини Фуата Октайя, який днями заявив, що Туреччина без вагань введе свої війська в Карабах, якщо про це офіційно попросить Баку. Відомо, що Четверта легендарна сухопутна армія Туреччини знаходиться у повній бойовій готовності і при першій потребі через 24 години вона вже стоятиме на кордоні з Вірменією.
Одним словом, Кавказ – справа тонка і небезпечна.
Зображення може містити: 1 особа, костюм
 
 
 
 
 

peredplata