Чи потрібно націоналізувати «Мотор Січ», яке фактично працює на Росію?.

Запорізьке підприємство «Мотор Січ» – одне з провідних у світі із розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків та вертольотів. Нині воно переживає скрутні часи.
Зі стратегічним підприємством пов’язаний не один гучний скандал. Згідно із розслідуванням, “Мотор Січ” вже під час збройного конфлікту із РФ через посередників продавало їй двигуни для авіатехніки. Лише за 2019 рік підприємство в обхід санкцій забезпечило ними 72 російські військові гелікоптери і 21 військово-транспортний літак.
До 2014 року “Мотор Січ” поставляло Росії запчастини напряму, а зараз через інші країни-«прокладки», які ніколи не випускали авіаційні двигуни. Там змінюють пізнавальні знаки українського підприємства і видають за свої. Наприклад, для цього використовують Латвію, ОАЕ, Гонконг.
Через це країна-агресор не мала жодних проблем із запчастинами для бойових літаків та гелікоптерів, які можуть використовуватися проти України. У разі повномасштабної війни ця техніка має знищити наші частини ППО та пролетіти над Києвом.
Наразі навколо заводу триває ще один серйозний конфлікт. Колишній власник підприємства В’ячеслав Богуслаєв отримав від китайців за свої акції «Мотор Січі» $ 700 млн., але є одне «але». Китайська компанія, яка купила українське підприємство «Skyrizon Aircraft Holdings» має російський капітал. Саме ця організація знаходиться під американськими санкціями. Тепер з’являється питання: Як Герой України В’ячеслав Богуслаєв свідомо працюючи на Росію досі знаходиться на свободі? Ця людина напевно хоче отримати звання героя Росії від Путіна? Ми закликаємо правоохоронні органи негайно висунути підозру Богуслаєву за державну зраду!
Водночас за нормального керівництва “Мотор Січ” могла б залучати мільярди доларів інвестицій. Приміром, в 2005 році за «Криворіжсталь» заплатили $ 4,8 млрд.. «Мотор Січ», яка випускає високотехнологічну продукцію, а не сировину, можна було б продати й за набагато більшу суму.
Наразі, Богуслаєв своїми диверсійними діями загнав ПАТ “Мотор Січ” фактично у «патову» ситуацію. У Верховній Раді найближчим часом зареєструють законопроект про його націоналізацію. Тим часом Міністерство закордонних справ України отримало ноту від уряду Китаю через введення РНБО спеціальних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”. Ті назвали неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства. Про це йдеться у заяві власника китайської компанії «Skyrizon Aircraft Holdings» Ван Цзіня від імені китайських інвесторів.
У конфлікті активною стороною виступають й заокеанські партнери України. Купівля контрольного пакету акцій “Мотор Січі” викликала занепокоєння в США через нарощування військової потужності Росії. А основну користь від політичного клінчу між Києвом, Вашингтоном, Пекіном та Москвою отримує саме команда В’ячеслава Богуслаєва! Він та його менеджери загнали стратегічне для України підприємство в «глухий кут» та продовжують заробляти на ньому свої капітали реалізовуючи антидержавну діяльність.
Схоже, «розрубати» цей «Гордіїв вузол» може лише повернення підприємства у власність держави. Хоча після цього й ще доведеться шукати компроміси та відповідати у судах. А головне, що Україна збереже для себе одне зі стратегічних підприємств оборонного комплексу!
Левко Кривошапко

peredplata