Якщо завтра війна: чим Україна може захищатися в разі нападу – інфографіка.

 
 

Росія продовжує масово стягувати війська до кордонів з Україною, а іноземні ЗМІ щодня пишуть про можливе повномасштабне вторгнення.

Яким є нині стан української армії, з якою зброєю та військовим обладнанням ЗСУ можуть відбивати атаку агресора, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Тарас Чмут, військовий аналітик:

“Один із найгірших зараз в Україні стан справ – із авіацією. Обладнання повітряних сил давно застаріле, радянське, у кращому випадку 1991 року випуску, його складно ремонтувати та обслуговувати, двигуни там – російські. Тож глибока модернізація обладнання вже недоречна, оскільки поки ми розробимо її план, обладнання вже доведеться списувати. Зараз важливо шукати можливість замінити його на нові чи вживані західні зразки, які можна буде нормально експлуатувати та обслуговувати. Це проблема національного рівня на 10-15 років та на суму 10-15 мільярдів доларів”.

Олександр Саєнко, військовий експерт:

“Протистояти можливому нападу Росії в технічному плані українська армія, однозначно, готова набагато краще, ніж у 2014 році. Значний внесок у переоснащення армії відіграла військово-технічна допомога західних союзників. Наприклад, США з 2014 року надали ЗСУ допомогу на 2,5 млрд доларів, зокрема, броньовані автомобілі “Хамер”, контрбатарейні радари, засоби зв’язку, снайперські комплекси, патрульні катери, протитанкові ракетні комплекси “Джавелін”.

Однак проблеми з озброєнням армії все ж є. Попри те, що міноборони роками звітує про високі показники освоєння бюджетних коштів на закупівлі військової техніки, забезпечувати армію транспортом, тепловізорами, генераторами, дронами та квадрокоптерами досі змушені волонтери”.

Юрій Бутусов, журналіст:

“Не всі свої танки Росія зможе скерувати проти України у разі рішення про наступ. Росія посилює свої угруповання також на Заході, на Далекому Сході, на Кавказі, звідки не можна перекинути сили в Україну. Не всі російські частини та з’єднання є частинами постійної готовності. Для боротьби з російськими танками Україна може застосовувати багато не сучасних, але досі дієвих типів озброєнь. Насамперед це сотні наших танків Т-64 БВ і БМ, Т-72, Т-80, сотні протитанкових комплексів радянського виробництва. “Фагот” та “Конкурс”, гранатомети РПГ-7, одноразові гранатомети типу РПГ-26 та інші види озброєння.

Також наша армія має всі можливості побудувати багатошарову протитанкову оборону із застосуванням найсучасніших видів озброєнь. Таку оборону, яка дасть змогу завдавати по російській бронетехніці високоточних ударів з усіх боків.

На напрямах ударів російських танкістів може очікувати висока щільність застосування протитанкових засобів. Якщо ми вчасно розгорнемо оборону на напрямках ймовірних головних ударів противника, то жодних шансів у росіян швидко вибити українську армію з Донбасу чи Харкова немає. На Путіна чекає важка затяжна війна з величезними втратами”.

peredplata