В Україні готували масові заворушення: одним із організаторів був скандальний полковник Голубан

 
Колишнього полковника поліції Юрія Голубана, якого підозрювали у зв’язках із терористами “Л/ДНР”, затримали у справі про підготовку в Україні масових заворушень. Він нібито був одним із організаторів “акцій”.

Про це OBOZREVATEL стало відомо від власних джерел. У пресслужбі Національної поліції України опублікували кадри затримання Голубана (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

Раніше про підготовку масових заворушень на території держави повідомив на брифінгу голова МВС Денис Монастирський.

 
Акції були спрямовані на насильницькі дії, заворушення, сутички з правоохоронцями та підпал шин. Завданням “тітушок” було ініціювання бійок із правоохоронцями. За словами Монастирського, групу осіб, які планували заворушення, затримали.
https://www.youtube.com/watch?v=v91zMDiTypQ

Зокрема, за завданням кураторів, організатор разом зі своїми помічниками підшуковували українців, які за гроші готові були допомогти в організації та участі в протестах. Перший такий захід був запланований на 31 січня 2022 року під стінами Офісу Президента.

Як повідомив Голова Нацполіції Ігор Клименко, під час заходу мали відбутися провокації та сутички з правоохоронцями:

«Підкреслюю, жорсткі протистояння та жорсткі сутички з правоохоронцями. Під час розмов чітко чути задачі «створити картинку», «розкачати ситуацію» та «розіграти спектакль». До участі в акції мали залучити майже п’ять тисяч осіб. З них більш як 3 500 – масовка, і 1 200 осіб – так звані «тітушки», які мали вступати в сутички з поліцією. Масовка мала отримати від восьмиста гривень, «тітушки» – від 1200, а за підпал шин та салюти – по 2500 доларів США. Всі дії зловмисників були у законний спосіб задокументовані», – повідомив під час брифінгу Ігор Клименко.

Аби «створити картинку, як це було з ФОПами, організатори придбали 200 димових шашок, 200 фаєрів, 10 вогнегасників, 20 шин, рації, прапори, листівки, банери, бутафорську кров та медичні жилети.

Скріншот відео. Національна поліція

За словами Ігоря Клименка, загалом на організацію провокаційного заходу учасники групи отримали понад мільйон гривень авансу. Додатково виділили «касу» навіть на штрафи: розуміли, що поліцейські затримуватимуть порушників та складатимуть протоколи, тож передбачили кошторис і на це.

За планом фігурантів, розпочатися захід мав із виступів спікерів, які висловлюватимуть невдоволення діями влади і вимагатимуть зустрічі ініціативної групи з представниками Офісу Президента. У промові мали лунати визначені кодові слова, які стали б сигналом для початку сутичок та бійки з поліцією з використанням вогнегасників, димових шашок, а на завершення – запалення шин та запуску феєрверку під будівлею Офісу Президента.

Скріншот відео. Національна поліція

При цьому, за словами Ігоря Клименка, заяви про заплановані акції заздалегідь до правоохоронців не надходили: тільки сьогодні о 9 годині мали повідомити, що планується акція за участю 500 осіб. Відтак розрахунок був на те, що правоохоронці не встигнуть підготуватися до охорони публічної безпеки.

«Також для створення яскравої картинки мали використати технологію «сакральної жертви»: була запланована імітація жорстокого побиття активіста правоохоронцями. «Актора» мали облити бутафорською кров’ю, а переодягнуті в медиків особи повинні були імітувати надання першої допомоги та привернути увагу ЗМІ. А бойова група мала нікого не підпускати. У лютому змовники планували провести низку аналогічних заходів у чотирьох обласних центрах держави», – зазначив Ігор Клименко.

Вчора, 30 січня, у Києві за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора організатора та його помічника затримали. Їхні дії кваліфіковані як замах на масові заворушення. Максимальне передбачене покарання – до восьми років ув’язнення. Слідчі Нацполіції готують фігурантам повідомлення про підозру та клопотання до суду про безальтернативне взяття під варту.

«Ми чітко розуміємо, що головною метою цих заходів мала стати дестабілізація внутрішньополітичної ситуації в державі, дискредитація органів влади та створення суспільного резонансу. Зараз ми працюємо над встановленням замовників та кінцевих бенефіціарів протестних акцій. Хочу підкреслити, що всі громадяни України мають право на мирний протест. Але коли мирні мітинги переходять межу законності, перетворюються на інструмент гібридної війни та згубно впливають на внутрішню ситуацію в державі, то правоохоронні органи будуть оперативно та жорстко присікати такі речі. Бо це питання національної безпеки, питання безпеки кожного громадянина України та внутрішнього порядку в країні», – наголосив Голова Національної поліції України.

Управління комунікації Національної поліції України
Фото Андрія Новицького

 
 

 
 

peredplata