Поки світ спостерігає за Україною, Путін тихо і спокійно окуповує Білорусь

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Днями, у відповідь на вимоги Москви не розміщувати у східних країнах НАТО американських військ, президент США Джо Байден підписав указ про розміщення додаткових чотирьох тисяч військ на східному фланзі Альянсу.
У звязку з цим чимало коментаторів пише, що цей безпрецидентний крок – прояв політичної принциповості і твердості США. Однак це не зовсім так. Сполучені Штати роблять “дзеркальний” крок у відповідь на дії Росії у Білорусі. Адже поки світ спостерігає за Україною, Путін ввів у Білорусь п’ятитисячну (!!!) російську армію, багато військової техніки разом з балістичними ракетами малої дальності, спецпідрозділи зенітнi батареї, сотні цистерн палива та навіть мобільні госпіталі та запаси крові. Лукашенко також погодився розмістити в Гродному спільний військовий навчальний центр біля білоруського кордону з Польщею та Литвою, який фактично буде служити російською оперативно-тактичною військовою базою. Лукашенко навіть погодився надати Росії необмежене використання чотирьох білоруських авіабаз, ракетну базу і приблизно 30 складів для зберігання російської зброї і техніки на території Білорусі. Таким чином Росія, фактично, завершила окупацію Білорусі, перетворивши її на віськову базу РФ.
Безпрецедентна зміна військового балансу у східно-європейському регіоні є ні чим іншим, як спробами Росії тримати в напрузі Україну, Польщу і Литву. Тому, виклики Україні та країнам східного флангу НАТО залишаються дуже великими.

peredplata