Правова допомога вимушеним переселенцям на Буковині

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у Чернівецькій області прихистили 73 тисячі переселенців, з яких понад 22 тисячі дітей. Чимало з них потребують не лише матеріальної, моральної чи психологічної підтримки, але й – правової допомоги. До її надання активно долучилися фахівці системи БПД на Буковині, які постійно консультують громадян, котрі переїхати з регіонів, де тривають бойові дії.

Так, юристи Кельменецького, Хотинського, Новодністровського та Сокирянського бюро правової допомоги днями консультували внутрішньо переміщених осіб у старостинських округах сіл: Ширівці, Ломачинці, Перківці, Бернове, а також місті Новодністровськ. До надання психологічної допомоги та підтримки дітей долучилися також фахівці Кельменецького селищного центру соціальних служб та служби у справах дітей.

Спеціалісти Чернівецького місцевого центру, Герцаївського, Глибоцького, Заставнівського, Кіцманського, Новоселицького, Сторожинецького та Чернівецького бюро правової допомоги консультують як безпосередньо в приміщенні місцевого центру чи бюро правової допомоги, так і у виїзних консультаційних пунктах. Крім того вони поширюють інформаційні матеріали в місцях видачі гуманітарної допомоги, розміщення та реєстрації вимушених переселенців.

Прихистком для багатьох людей, які перемістилися з територій ведення бойових дій, став Вижницький фаховий коледж мистецтв та дизайну імені Василя Шкрібляка. Тут вони мають можливість не лише проживати, а й отримати підтримку та психологічне розвантаження під час спільного плетіння маскувальних сіток. А фахівці Вижницького місцевого центру з надання БВПД розповідають внутрішньо переміщеним особам про їхні права та соціальні гарантії від держави.

Серед питань, які найчастіше цікавлять ВПО:

  • як отримати статус внутрішньо переміщеної особи та що цей статус дає;
  • який порядок отримання грошових виплат і соціальної допомоги від держави;
  • чи буде компенсація комунальних послуг власникам приватних садиб, які прихистили в себе осіб, котрі вимушені були покинути свої домівки;
  • який порядок перетину державного кордону в умовах воєнного стану;
  • як отримати допомогу в рамках програми “єПідтримка”;
  • чи може дитина ходити до дитсадка/школи там, де вона на даний час тимчасово проживає;
  • як відновити втрачені документи.

 

Нагадуємо, внутрішньо переміщені особи також можуть отримати консультацію за єдиним номером 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України) або звернутися онлайн. Детальніше – за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua.

peredplata