На Буковині правники разом з переселенцями і писанки розписували, і про права говорили

 Фахівці системи БПД на Буковині, проводячи різноманітні заходи для вимушених переселенців, не забувають й про дітей, які разом із батьками змушені були покинути рідні домівки через військові дії.

Так на Вижниччині місцевий центр з надання БВПД дбає, аби маленькі українці, які зараз вимушено перебувають у цьому гірському районі, не лише знали про свої права, але й пам’ятали про українські звичаї і традиції. Напередодні Великодня фахівці центру спільно з представниками громадських організацій проводять заходи для дітей, під час яких вчать розписувати писанки та спілкуються про права дитини.

Зокрема, фахівчиня Вижницького центру Галина Єрема розповіла діткам-переселенцям про те, що вони мають право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеними від жорстокого поводження і насильства.

«Будь-які прояви порушення прав дітей не повинні бути приховані, незалежно з чийого боку вони надходять: батьків, вихователів чи, навіть, однокласників», – каже Галина Єрема.

Для того, щоб отримати паспорт дитини, малечі потрібно було розповісти про те, які права вони мають. Діти згадали про:
– право на життя;
– право на піклування та турботу;
– право на харчування та місце проживання;
– право на розваги, дозвілля та всебічний розвиток;
– право на освіту;
– право на медичну допомогу;
– право на особисте життя;
– право на власну думку.

«Знання своїх прав передбачає рівність, розвиток, відчуття гідності, закріплює взаємоповагу та взаєморозуміння. Тому важливо зорієнтуватися, куди можна звернутися по допомогу, коли ваші права порушують, – наголосила фахівчиня Вижницького місцевого центру з надання БВПД Галина Єрема. – Система безоплатної правової допомоги гарантує захист кожній дитині».

Дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна, перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

peredplata