УПЦ МП звинуватила у нападі росії попередню українську владу та ПЦУ

 

Про це йдеться у заяві синоду УПЦ МП від 12 травня.

Там занепокоєні тим, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону московського патріархату, а у низці громад це вже зробили на місцевому рівні. Такі дії там назвали «розпалюванням ворожнечі та розбрату». Повпливати просять президента Володимира Зеленського та генпрокурорку Ірину Венедіктову.

«Усі ці факти є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства Петра Олексійовича Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України… Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та ПЦУ і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну», — йдеться у заяві.

І водночас в УПЦ МП переконують, що засуджують військову агресію рф і закликають «розв’язати конфлікт за допомогою слова, а не зброї».

Що передувало?

Церкву московського патріархату заборонили в Конотопі та Броварах. Таке ж обмеження розглянуть у Тернопільській області. А в Івано-Франківську просять президента й спікера Верховної Ради заборонити діяльність церкви московського патріархату по всій країні.

Нагадаємо, очільник російської православної церкви Кирило раніше благословляв росіян на війну в Україні — зокрема передавав командувачу росгвардії ікони. Євросоюз у новому пакеті санкцій хоче заморозити активи патріарха Кирила.

Поки влада толерує Московський патріархат в Україні, УПЦ МП трохи оговталася від переляку – побачила, що загроз для неї немає – і пішла в контратаку: на ПЦУ, Порошенка та всю “попередню владу”. В цих мерзотників вистачило нахабства (а радше хуцпи) навіть заявити, що це ПЦУ і Порошенко насправді винні в тому, що Росія напала на Україну!!! Ніби-то путін і його головорізи не напали на Україну, не бомблять наші міста, не катують наших громадян!!
Зверніть увагу на вислів “попередня влада”: це не випадковість, це гра в політику. “Ви, пане президенте, не любите попередню владу, ми також її не любимо, давайте дружити, ми ж природні союзники!” – це Онуфрій та його синод звертаються до Зеленського на повному серйозі.
Насправді московський патріархат в Україні керується тою ж логікою, що й Путін: будь-які поступки сприймає виключно як прояв слабкості та сигнал про можливість подальшого наступу.
А ще мені цікаво: ті священники, які вже звернулися до Фанару про суд над Кирилом, але з УПЦ МП не вийшли, вони після цієї заяви синоду УПЦ МП як почуваються? Їм з такими єпископами в одній церкві все норм? Не бридко? Ніде сумління не тисне?
УПЦ МП як структура – останній оплот Кремля в Україні. Сумлінність окремих священиків (не єпископів) цієї церкви нічого в цьому факті не змінює.

Любомир Мигидин

peredplata