Геть московського попа з Буковини

 
Ціною неймовірних людських втрат наближаємо ми Перемогу над ворогом у війні з росією. Молоді й не дуже, поважні й працьовиті – вони щодень ризикують своїм життям, помираючи на полі бою. А потім пролягає їх шлях до рідної домівки уже в домовині.
Плаче село, плаче родина, осиротілі діти та згорьовані батьки. Як пережити таке горе, як жити без рідної людини?
Цими погожими травневими днями церковні дзвони скликали жителів села Вовчинець Вижницького району на Буковині до церкви, де відбулася церемонія поховання сержанта Сергія Степаненка, який захищав незалежність та свободу Батьківщини у війні проти російських окупантів та загинув смертю хоробрих. Чин похорону здійснювали священослужителі РПЦ в Україні/ УПЦ МП/, які ще донедавна, починаючи з воєнних дій на сході країни в 2014 році, відмовлялися молитися за наших захисників та відспівувати полеглих на фронтах війни.
Прикро констатувати той факт, що незважаючи на те, що саме російська православна церква, зокрема її предстоятель кіріл благословляють росіян на війну та вбивство мирних жителів України, священнослужителі цієї церкви, зокрема Микола Зеленюк зі своїми поплічниками звершували чин відспівування на старослов’янській мові. Що вони могли сказати про загиблого Героя? Думаєте, засудили злочинні дії росіян, та де там. А люди то все розуміють.
І тут взяв слово священник ПЦУ ієрей Михайло Горопяк – настоятель храму св. Архистратига Гавриїла в с. Лукавці, яке входить у той же старостинський округ, що й с.Вовчинець. Він промовисто говорив, що завдяки мужності і відвазі наших воїнів ми маємо змогу тут, на Буковині, мирно молитися, а загиблий Сергій Степаненко був не просто захисником Вітчизни, а мужнім прикладом християнина.
Він говорив про те, що російська церква ще з 2014 року благословляє росіян на війну в Україні, тому священнослужителі цієї церкви ніколи не вшановуватимуть загиблих українських воїнів. Також він наводив паралелі воєн, де Україна зазнавала великих втрат, де росія знищувала цвіт нації, а також зазначив, що РПЦ України допомагає у тому, щоб розділити наше суспільство. Відомо багато випадків, коли священники цієї церкви співпрацювали з окупантами, здавали позиції, вони є внутрішніми ворогами, які закорінилися в Україні, маючи багато приходів.
Звертаючись до священнослужителів РПЦ, він наголосив на тому, що наших воїнів убиває російський агресор, який вдерся на нашу землю.
Коли священник М.Горопяк виступав, вони почали його перебивати, не давали сказати слово та як побачили що люди стали на його захист, пішли з місця поховання та заховалися у церкві як злодії спіймані на місці злочину.

peredplata