Онуфрій сьогодні скликає збори УПЦ МП: обговорять відхід від Москви

Через три місяці після початку повномасштабної війни Росії проти України УПЦ Московського патріархату збирається на серйозну дискусію про своє майбутнє – залишити все так, як є, чи почати рух до автокефалії.

Про це пише BBC

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій скликав на сьогодні, 27 травня, у Феофанії біля Києва збори єпископів, духовенства, чернецтва і мирян, щоб обговорити долю церкви.

Там розташований монастир, де Онуфрій проводить найбільше часу, на противагу Києво-Печерській лаврі, де перебувають багато інших впливових єпископів УПЦ.

Це зібрання – не собор, який, за статутом, має юридичне право щось ухвалити. Проте на зборах планують обговорити рішення, які в перспективі можуть або призвести до розриву зв’язків з Москвою, або ж просто дозволять випустити пару.

За час війни життя УПЦ змінилось. Кирило, який є для церкви патріархом, відверто підтримує війну, Путіна і російську армію.

Російські війська нищать навіть храми УПЦ, гинуть її священники та віряни. Як розповів речник УПЦ митрополит Климент, за час війни знищені близько 100 їхніх храмів, а чотири священнослужителі загинули.

Багато православних українців ставлять вимогу УПЦ порвати зв’язки з Російською православною церквою.

Частина священників та єпископів припинили поминати патріарха Кирила, про що офіційно заявили 16 єпархій з 53. Частина єпархій, за даними ВВС News Україна, дозволили священниками самим вирішувати, чи поминати Кирила.

Припускали, що війна запустить нову потужну хвилю переходів громад до автокефальної Православної церкви України. За три місяці перейшли всього 400 з понад 12 тисяч громад. На Буковині до ПЦУ наразі перейшла лише одна парафія – села Хлівище Ставчанської громади. А соцопитування показують стрімке падіння прихильного ставлення до УПЦ через зв’язок із Москвою.

У квітні майже пів тисячі священників УПЦ зібрали підписи під зверненням до старших православних патріархатів провести суд над Кирилом, що стало черговим дзвіночком для керівництва, що потрібно якось діяти.

Заклики митрополита Онуфрія до Москви звернути увагу на страждання українського народу від війни патріарх показово ігнорує.

peredplata