Політтехнолога Медведчука підозрюють у держзраді: збирав дані про регіони – що «накопав» про Буковину

Політтехнолог Віктора Медведчука Михайло Погребинський отримав підозру у державній зраді.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Це стало можливим одразу після висновку комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, яка проаналізувала масив доказів, зібраний співробітниками Служби безпеки.

Так, згідно з висновком, висловлювання та діяльність політтехнолога були спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України.

У результаті обшуків, співробітники СБУ вилучили речі та документи, що підтверджують його зв’язки з РФ. Серед них – аналітичні матеріали щодо проведення “денацифікації та демілітаризації України”.

Зокрема, у документі під назвою “Регіоналізація базової стратегії” політтехнолог розділив регіони України на кластери. Зазначено, що це “кластеризація регіонів на основі даних соціологічного дослідження, проведеного в червні в кожній із областей України і розгрупування регіонів за ознакою електоральних симпатій”.

Чернівецька область, за результатами цього “дослідження”, Погребинським віднесена до четвертого кластера, разом із Волинською, Рівненською та Івано-Франківською областями. Підписано, що тут – 10% населення.

Що конкретно мається на увазі – невідомо. Можна лише припустити, що йдеться про відсоток населення, прихильного до проросійських партій – звичайно, на думку політтехнолога.

До останнього, 5-го кластера, віднесені дві області – Львівська та Тернопільська. Тут Погребинський відзначив 7% населення – вочевидь, за ознакою електоральних симпатій

Для порівняння, до першого кластера “експерт” відніс АР Крим, Донецьку, Луганську та Миколаївську області, віддавши їм 23% від усього населення.

Також можливо, що політтехнолог зазначав, скільки мешканців від загальної кількості населення проживає в межах визначених кластерами областей, проте загальна цифра тоді перевищує 100%.

Наразі здійснюється комплекс заходів щодо підтвердження можливого використання цих та інших матеріалів під час планування повномасштабного вторгнення рф в Україну.

 

Встановлено, що фігурант був пов’язаний зі співробітниками спецслужб країни-агресора, які діяли в Україні під прикриттям дипломатичних посад.

Він часто брав участь у пропагандистських програмах на російському телебаченні та очолював групу політтехнологів і політичних експертів, які систематично:

▪️ готували аналітичні записки щодо суспільно-політичної обстановки в Україні;

▪️ надавали пропозиції для посилення російського впливу в суспільстві.

Наразі йому заочно оголошено про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Проводиться комплекс процесуальних заходів для притягнення цієї особи до відповідальності.

Заходи з викриття зловмисника проводили співробітники СБУ та слідчі Національної поліції за процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури м. Києва.

 

peredplata