300 тисяч військових з країн НАТО вийдуть на захист східного флангу Aльянсу

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Несподівана преамбула до саміту НАТО в Мадриді… 300 тисяч військових з країн НАТО вийдуть на захист східного флангу Aльянсу
НАТО збільшить чисельність своїх сил швидкого реагування майже у вісім разів до 300 000 військовослужбовців у рамках реагування на “еру стратегічної конкуренції”, заявив у понеділок Генеральний секретар Північно Атлантичного Альянсу Єнс Стотенберг.
Сили швидкого реагування НАТО (NRF) наразі налічують близько 40 000 солдатів, які можуть швидко розгортатися, коли це необхідно. Наприкінці березня міністр закордонних справ Канади Аніта Ананд заявила, що у Канади є до 3400 військовослужбовців, готових служити в Силах швидкого реагування НАТО, які складаються з піхотинців різних родів, повітряних сил і військово-морського персоналу.
У поєднанні з іншими заходами, включаючи розгортання сил для захисту конкретних союзників, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що цей крок є частиною “найбільшої перебудови колективної оборони та стримування з часів холодної війни”.
“Ці війська будуть навчатися разом із силами внутрішньої оборони”, – сказав Столтенберг. “І вони ознайомляться з місцевістю на шідному фланзі НАТО, об’єктами та нашими новими попередньо розміщеними запасами, щоб вони могли плавно та швидко реагувати на будь-яку надзвичайну ситуацію”.
У відповідь на рішення Кремля розпочати війну президент США Джо Байден і його колеги з НАТО у лютому погодилися направити тисячі військових за підтримки з повітря та флоту для захисту союзників поблизу Росії та України. У той час організація, що складається з 30 країн, вирішила направити частини Сил швидкого реагування та елементи швидкорозгорнутого передового підрозділу на східний фланг альянсу, що стало першим випадком, коли сили були використані для оборони.
Столтенберг зробив це на прес-конференції незадовго до саміту НАТО, який розпочнеться цього тижня в Мадриді, коли очікується, що 30 союзних країн також домовляться про подальшу підтримку України у її війні проти Росії.
У новій стратегічній концепції НАТО також очікується, що альянс вперше вирішить виклики безпеки, які створює Китай, сказав Столтенберг. У Мадриді союзники обговорюватимуть, як реагувати на зростаючий вплив Росії та Китаю на їх “південному сусідів”, сказав він.
Столтенберг заявив, що союзники погодяться надавати подальшу військову підтримку Україні, а країни НАТО мають намір ухвалити “посилений комплексний пакет допомоги”, включаючи поставки захищеного зв’язку та систем боротьби з безпілотниками.
Столтенберг сказав, що очікує, що союзники чітко дадуть зрозуміти, що розглядають Росію як “найбільш значну і пряму загрозу нашій безпеці”. За його словами, на саміті союзники також приймуть рішення про посилення своїх бойових груп на східних флангах НАТО. Не виключено, що вони у ротаційному режимі будуть відвідувати Швецію і Фінляндію, якщо приєднання цих країн до Альянсу буде схвалене під час Мадфридського саміту НАТО.
У саміті НАТО в Мадриді (у відео-режимі) візьме участь і президент України Володимир Зеленський.

peredplata