Зустріч Ердогана і Путіна у Сочі

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Зустріч Ердогана і Путіна у Сочі розпочалась! Лідери обох країн у своїх вступних спічах не обмовились жодним словом про війну в Ураїні!
Перших сім хвилин Путін відверто прогинався перед Ердоганом у потоці подяк Туреччині і персонально Реджепу Ердогану. Дякував за посередництво у відправці українського зерна через Чорне море, за допомогу Туреччини у відправці Через чорне море російських зернових продуктів в країни Африки і це вбереже їх від голоду, дякував за миротворчі зусилля Туреччини… Ну, коротше “тік” як масло на пательні.
Ердоган у відповідь подякував Путіну за запрошення в Сочі і окреслив низку питань, які він бажає обговорити з російським колегою: розблокування Чорного моря не лише для зернопродуктів, але і для міжнародного пасажирського транспортного сполучення, питання ядерної енергетики, проблеми з терористами в Сирії, Іраку, Афганістані, питання міжнародного туризму, деякі комерційні питання…
Переговори тривають.
Детальніше про те, чого хоче Росія від Туреччини, а що прагне Туреччина від Росії – читайте у моєму попередньому дописі:
Переговори між Анкарою та Москвою щодо подій у Сирії “принесуть полегшення регіону”, заявив у п’ятницю президент Туреччини.
“Я вважаю, що наше ставлення до подій у Сирії в цьому випадку також принесе полегшення регіону”, — сказав Реджеп Таїп Ердоган перед двосторонньою зустріччю зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у російському прибережному місті Сочі.
Він підкреслив, що зустріч буде “дуже важливою” для того, щоб підкреслити роль, яку відіграють Туреччина та Росія в регіоні.
Ердоган також сказав, що Туреччина цінує співпрацю з Росією в боротьбі з тероризмом, додавши, що очі світу звернені до Сочі.
За словами президента Туреччини, Ердоган і Путін обговорять регіональні та міжнародні питання, а також відносини між Туреччиною та Росією.
Лідери проведуть зустріч сам-на-сам, а потім очолять переговори між делегаціями.
Стосовно атомної електростанції “Аккую”, спільного проекту Анкари та Москви, Ердоган підкреслив важливість проекту, виключивши будь-яке відстрочення.
“Тому що дуже важливо, щоб узгоджений календар працював і щоб Аккую було завершено в зазначений час. Тому що електростанція Аккую оброблятиме 10% енергетичного потенціалу Туреччини в енергопостачанні, і я вважаю, що нам було б вигідно мати детальне обговорення цього питання”, – додав він.
Akkuyu має ввести в експлуатацію перший реактор до 2023 року, а вся станція має бути запущена до 2025 року.
Проект розпочався з міжурядової угоди між Туреччиною та Росією в 2010 році.
Путін похвалив Ердогана за його роль у підписанні історичної угоди про розблокування експорту зерна, яка також включає поставки російських продуктів харчування та добрив.
22 липня Туреччина, ООН, Росія та Україна підписали історичну угоду про відновлення трьох українських портів для експорту українського зерна, який зупинявся місяцями через російсько-українську війну.
Звертаючись до природного газу, Путін сказав: “Турецький потік”, будівництво якого ми завершили деякий час тому, є однією з найважливіших артерій постачання Європи російським газом”.
Він підкреслив, що “Турецький потік працює без проблем”, додавши, що європейські країни мають бути вдячні за можливість купувати російський газ через “Турецький потік”.
Путін заначив, що Росія має багато стратегічних проектів, які здійснюються разом з Туреччиною і сказав, що Москва сподівається збільшити обсяг торгівлі з Туреччиною.
Путін також висловив сподівання, що під час зустрічі буде підписано меморандум про розвиток торговельно-економічних зв’язків.
На зображенні може бути: 2 людини та люди стоять
 
 
 

peredplata