Вступ України до НАТО: перспективи і прогнози

Вступ України до НАТО: перспективи і прогнози

 

Президент Володимир Зеленський 30 вересня оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу. Підписання заявки відбулося одразу після проголошення нової анексії президентом росії володимиром путіним, який на камери підписав так звані «договори про приєднання» окупованих територій України із власними ставлениками у Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях. 

 

Володимир Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства. Що треба для того, щоб Україна стала повноцінним членом НАТО, та які перспективи має Україна станом на зараз – дізнавався Центр громадського моніторингу і контролю.

 

Швидко не буде

 

Процедура вступу до Альянсу – це не швидкий процес. Він виглядає наступним чином: спочатку країна подає заявку на вступ. Потім треба дочекатися згоди всіх членів НАТО та отримати офіційне запрошення до переговорів про вступ. Далі – переговори з дипломатами НАТО, узгодження етапів вступу до Альянсу, ратифікація графіка реформ, отримання офіційного запрошення від генерального секретаря Альянсу.

 

Проте Україна розраховує на спрощену процедуру. Вона не буде швидкою, але дозволить заощадити чимало часу.

 

Перший важливий крок на цьому шляху буде зроблено вже 12-13 жовтня у німецькому Рамштайні. Там відбудеться обговорення питання вступу України в НАТО на рівні міністрів оборони країн-членів Альянсу.

«12-13 жовтня спочатку буде зустріч у форматі «Рамштайн», це спеціальна контактна група з підтримки України, а наступного дня буде засідання Міністрів оборони, де ми очікуємо нашого Міністра Оборони Рєзнікова», — розповіла під час брифінгу у Медіацентрі Україна посол України в НАТО Наталя Галібаренко.

Підтримка вступу

 

Згідно з останніми опитуваннями, рівень підтримки українцями членства в НАТО в червні цього року на тлі повномасштабної війни росії був на позначці 76%, а зараз він складає рекордні 83%. Проте важлива не лише внутрішня, але й зовнішня підтримка. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що двері в НАТО для України відкриті. Але питання прийняття буде вирішуватися всіма 30 країнами-членами Альянсу.

 

Заявку України щодо членства в Альянсі станом на 7 жовтня публічно підтримали вже 11 країн. Це Канада, Польща, Словаччина, Чехія, Румунія, Литва, Естонія, Латвія, Хорватія, Чорногорія, Північна Македонія.

 

Як переконує глава МЗС Дмитро Кулеба, далі на нас чекають непрості переговори, але українські дипломати знають, що робити.

 

«Президент Зеленський поставив задачу всій дипломатичній команді готуватися до двосторонніх переговорів з країнами-членами Альянсу щодо вступу України. Буде розгорнута така ж машина, яка працювала над забезпеченням підтримки заявки на отримання статусу члена в ЄС. Будемо вести адвокацію, спілкуватися. Я буду говорити з країнами відповідними, з генеральним секретарем НАТО. Ми розуміємо, де будуть проблеми. Ми розуміємо, де буде максимальна підтримка. Ми будемо вирішувати ці проблеми», – сказав він.

 

Україна – вже на півшляху

 

В уряді вважають, що Україна цілком готова для членства в Альянсі. Зокрема, Дмитро Кулеба зазначив, що де-факто Україна і так перебуває у складі НАТО. Тепер цей статус потрібно оформити юридично.

 

Міністр оборони України Олексій Резніков підкреслив, що Збройні Сили України освоїли володіння більш ніж 300 стандартами НАТО. Україна вже стала членом Альянсу де-факто, при цьому залишилося стати ним де-юре.

 

«Ситуація кардинально змінилася, коли весь світ побачив, що наші Збройні сили можуть зробити з розпіареною «другою армією світу». Сьогодні Україна є гравцем зовсім іншого масштабу на міжнародній арені. Президент Зеленський очолює рейтинги найвпливовіших людей світу. Гріх не скористатися моментом і не спробувати в рекордні строки наблизити нашу мету, прописану в Конституції, і стати членами НАТО», – наголосив голова парламентської фракції «Слуга народу» Давід Арахамія.

peredplata