Прославляння росії у Києво-Печерській лаврі УПЦ МП: СБУ відкрила провадження

 

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють росію.

Про це повідомляє СБУ.

Слідство здійснюється за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз.

Очільник СБУ Василь Малюк заявив, що цей інцидент не залишиться без відповідної реакції.

“Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на “пробудження матушкі-русі”, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів”, – заявив він.

 Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Нагадаємо, що священик Православної церкви України Михайло Омелян оприлюднив відео, на якому віряни, ймовірно, Української православної церкви (раніше Московського патріархату) співають пісню про “матушку-русь”.

Після цього в СБУ заявили, що вже вивчають деталі інциденту.

Згодом у Києво-Печерській Лаврі усунули від богослужінь священника, на літургії якого лунала пісня про росію.

peredplata