Конгрес США посилено працює над законопроектом щодо визнання Росії “країною агресором”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Саме у цю хвилину американські, конгресмени, їх помічники, радники…, увесь апарат Конгресу США працюють над створенням законопроекту, аби встигнути винести його на затвердження під час відвідин Конгресу президентом України Володимиром Зеленським, який має ось-ось розпочатися. Це має стати відповіддю на небажання адміністрації президента США Джо Байдена визнавати Москву спонсором тероризму. Про це пише авторитетне у політичних колах Америки видання The Hill.
Проект документу обговорюється між Білим домом та лідерами Конгресу, повідомляють джерела видання, які працюють помічниками депутатів від Республіканської партії. У разі ухвалення законопроект дозволить Білому дому спрощено вводити санкції проти російських офіційних осіб та юридичних осіб РФ.
Виданню The Hill вдалось одержати проект документа на руки. Згідно з текстом законопроекту, президент США зможе оголошувати країною агресором будь-яку державу, яка має відношення до нападу на Україну. Йдеться, відповідно, як про Москву, так і про її нечисленних союзників у цій війні: Білорусь та Іран.
Три громадські організації у США, які підтримують Київ, у зверненні до Білого дому виступили проти такого законопроекту. Вони побоюються, що може призвести до пом’якшення санкцій проти Росії. Звернення підписали “Український конгресовий комітет Америки”, “Об’єднаний балтійсько-американський національний комітет” та українська організація “Разом”.
Конгресмени та сенатори також зверталися до Білого дому із проханням визнати Росію “країною спонсором тероризму”, цього ж вимагає від Вашингтона Київ. Однак, адміністрація Байдена виступає проти цього рішення. Там вважають, що це скоротить можливості взаємодії між Вашингтоном та Москвою.
Крім того, це вимагатиме від США вводити обмеження проти партнерів Росії, серед яких є дві найбільші країни світу: Китай та Індія. Низка експертів також сумнівається в тому, що Росія підходить під передбачені законом критерії спонсора тероризму, зазначаючи, що надто вільне трактування закону може привести проблеми для Вашингтона в майбутньому.
 
 

peredplata