Чотири категорії пенсіонерів отримають доплату до пенсії у 2023 році

У 2023 році більша частина бюджетних коштів буде спрямована на безпеку держави. Мінімальна зарплата та пенсія залишаться без змін. Однак чотири категорії пенсіонерів можуть розраховувати на доплати до основної виплати.

За додатковий стаж

Українці, які мають більше страхового стажу, ніж потрібно для виходу на пенсію, можуть розраховувати на надбавки. Сума обчислюється у розмірі 1% від пенсії за кожний рік трудового понаднормового стажу. Максимальну доплату одержують пенсіонери зі стажем 35-40 років. Надбавку вираховують із прожиткового мінімуму, який станом на 2023 рік становить 2093 грн.

За вік

Пенсіонери віком від 70 років отримують доплати. Сума у ​​300 грн передбачена для 70-річних українців, 456 грн – для громадян 75-80 років, 579 грн – для пенсіонерів віком від 80 років.

За дітей

Пенсіонери, які утримують дітей віком до 18 років, отримують по 150 грн за кожну дитину. Виплату додають до пенсії за віком, вислугою років та інвалідності.
Для отримання коштів необхідно звернутися до відділення ПФУ за місцем отримання пенсії та надати документи для підтверждення особи. Потрібно вказати родинні зв’язки з утриманцем, його вік та перебування на утриманні.

За донорство

Щомісяця 10% від прожиткового мінімуму доплачують пенсіонерам, які мають статус почесного донора крові. Наразі сума складає 258,90 грн. Статус почесного донора крові в Україні можна отримати, якщо безкоштовно здати 60 разових максимальних допустимих доз плазми або 40 разових максимально допустимих доз крові.

Джерело: https://biz.today.ua

peredplata