Головне за перші 10 днів лютого від НАБУ/САП/ВАКС:

 
 Коломойський 
Міськрада Дніпра спільно з НАБУ відсудили в апеляції місцевий аеропорт у компанії олігарха Коломойського. НАБУ були єдиними серед держорганів, хто зреагував на ситуацію та допомогав повернути аеропорт громаді. Залишилося пройти Верховний суд.
 Насіров 
НАБУ і САП завершили розслідування по ексголові ДФС Роману Насірову та його пособнику щодо 722 млн грн хабаря. Кошти давали за прискорене відшкодування ПДВ компаніям агробарона Бахматюка. Насіров зараз в СІЗО, а матеріали по Бахматюку виділені в окреме провадження, бо він переховується за кордоном.
 Шевченко 
Апеляція ВАКС підтримала рішення про заочну варту ексглави НБУ Кирила Шевченка. Це рішення відкриває шлях для можливої екстрадиції Шевченка, а також внесення його до бази інтерполу.
Справи по депутатах 
САП скерувала в суд обвинувальний акт по депутату від ЄС Артуру Герасимову. Він забув вказати в декларації іспанську віллу за 190 тисяч євро. Під час вручення обвинувального акту Герасимов почав бикувати, закривати двері в авто і викидати документи (http://bit.ly/40Moyjt).
Підозру у недекларуванні отримав нардеп від “Слуги народу” Сергій Нагорняк. Він не вказав у декларації про користування автомобілем Lexus за 1,9 млн грн, який був записаний на ім’я батька.
ВАКС оштрафував на 1,3 тис грн нардепку Маргариту Шол за неявку на судове засідання.
ВАКС закрив справу за проступком нардепа Гевка через його дійове каяття. Тут пояснюємо, що з цим рішенням немає ніяких проблем: http://bit.ly/3YDa8QY
 Вироки 
Верховний Суд залишив без змін вирок ВАКС, яким в.о. директора Нацпроєкту “Повітряний експрес” Геннадія Дьяченка засудили до 11 років ув’язнення, а директора ТОВ “Сапфір Фінанс” Івана Радика – 10,5 років позбавлення волі (http://bit.ly/3JSBXke).
Обом заборонили займати певні посади на 3 роки, конфіскували все майно та забов’язали відшкодувати державі 116 млн грн збитків. Дьяченко втік ще в 2016 році. Його оголошено в національний і міжнародний розшук. Радик поїхав у колонію.
Одеську адвокатку визнано винуватою у підбурюванні до підкупу судді за 1700 доларів. Вона визнала вину, пішла на угоду і отримала 5 років умовно, 51 тисячу грн штрафу та судимість. Рішення також має означати анулювання адвокатського свідоцтва.
Нові підозри 
Екссуддя Північного апеляційного господарського суду Антоніна Мартюк отримала підозру за брехню в декларації. Вона приховала дві квартири і гараж у Празі та Карлових Варах, а також “забула” про 5,3 млн чеських крон, отриманих від продажу іншої нерухомості у Чехії (http://bit.ly/3YnGYWh).
Викрили двох адвокатів на спробі підкупу за 300 тис доларів посадовців Офісу Генпрокурора. За ці гроші адвокати обіцяли бізнесмену домогтись закриття провадження щодо його нього. А за допомогу хотіли отримати 20 тис доларів “бонусу”.
Одразу 7 осіб отримали підозри у справі заволодіння будівлями Нацкінематеки. Йдеться, зокрема про колишню заступницю міністра культури Тамару Мазур. А ще завдяки розслідуванню і доказам від НАБУ та САП нерухомість вдалося повернути державі в рамках господарського процесу.
Підозру у заволодінні 32,048 млн грн отримали ексзаступник міністра екології часів Януковича та двоє іноземців. Ще одну підозру у завданні 93,76 млн грн збитків отримав експосадовець “Енергоатому”.
Завершені розслідування 
щодо ексдиректора Житомирського бронетанкового заводу та його заступника по розтраті 20 двигунів до бронетехніки на понад 4,5 млн грн
щодо чотирьох осіб, через дії яких «Центренерго» незаконно переплатило за природний газ 8,25 млн грн.
у справі зловживань старшого слідчого ДБР, через дії якого держава не змогла отримати 716 тисяч доларів. Ці гроші митники хотіли вилучити у громадянина, який незаконно намагався їх вивезти закордон у березні минулого року.
Санкції 
Апеляція ВАКС конфіскувала найцінніші українські активи російського мільярдера Шелкова, зокрема Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат. Деталі тут: http://bit.ly/3YJ0qN9
📌Інше 👇
ВАКС до 7.04.2023 продовжив арешт ексдепутата Микитася, при цьому зменшивши заставу зі 100 до 85 млн грн. Він залишається в СІЗО.
НАБУ і САП направили в суд справу ексголови Харківської облради Артура Товмасяна, його заступника та адвоката, яких піймали на хабарі у понад 1 млн грн. Гроші вимагали за залишення керівника комунального підприємства на своїй посаді.
Відправили до суду справу по завданню збитків порту “Южний” на понад 60 млн грн. У цій справі одразу десять фігурантів. Схема полягала у закупівлі товарів за завищеними цінами на тендерах у підконтрольних компаній.
Оголосили в розшук заступника голови Сумської облради Вадима Лисого. Він не задекларував позику на 1,6 млн грн.
До речі, НАБУ викотило на сайт звіт за 2 половину 2022 року: http://bit.ly/3YnAerm. А ще відео для тих, хто не любить великі тексти: https://bit.ly/3YHqg48.
Наприклад, кількість викритих на корупції осіб стала рекордною в історії антикорупційних органів, а економічний ефект від їх роботи склав майже 1,9 млрд грн.
Віталій Шабунін

peredplata