Створення спецтрибуналу для покарання Росії підтримує вже 30 країн, – глава МЗС

Про це розповів голова Міністерства внутрішніх справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону в понеділок, 6 березня. За його словами, останньою до міжнародної групи приєдналася Греція.

“Я радий повідомити, що країн (які підтримують спецтрибунал для РФ. – Ред.) вже 30. Приєдналася сьогодні Греція до цієї групи. На вихідних було 29 країн. Я не сумніваюся, що до наступної зустрічі цієї групи буде ще більше учасників”, – сказав Кулеба.

Участь у такій міжнародній коаліції, за словами міністра, означає, що країна погоджується з тим, що такий окремий орган необхідно створити для того, щоб розслідувати злочини Росії в Україні та покарати за них країну-агресор.

Нині основне завдання групи із 30 держав – розробка юридичних шляхів створення спецтрибуналу для РФ.

Раніше суддя з Гааги Стівен Реп сказав, що для створення трибуналу над російським диктатором Володимиром Путіним потрібне успішне голосування в Генеральній асамблеї ООН. “За” мають проголосувати не лише представники країн ЄС, а й інших 90 держав, тоді вирок може бути ухвалений протягом тижнів.

За його словами, Україна може засудити начальника генштабу РФ Валерія Герасимова та навіть міністра оборони РФ Сергія Шойгу, але не президента чи прем’єр-міністра держави-агресора. Тому потрібен міжнародний суд.

Як повідомляв OBOZREVATEL, президент Володимир Зеленський заявив, що весь світ зараз зобов’язаний покарати державу-агресор Росію, яка вже понад рік веде в Україні жорстоку війну. Союзники та партнери повинні працювати над тим, щоб відновити справедливість та притягнути російське керівництво до відповідальності.

peredplata