Хмельницькому іподиякону УПЦ МП, якого підозрюють у побитті колишнього військового, обрали запобіжний захід

 
Хмельницький міськрайонний суд обрав запобіжний захід церковнослужителю Української православної церкви московського патріархату Ігорю Слободяну, якого підозрюють у побитті колишнього військового в Свято-Покровському соборі 2 квітня. У поліцію та суд іподиякон з’явився добровільно.

Про це пише місцеве видання «ХМ-ІНСАЙД».

Слободяна підозрюють за ч. 1 ст. 125 ККУ — умисне легке тілесне ушкодження. Йому може загрожувати штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (62 025 гривень), громадські роботи до двохсот годин або виправні роботи до одного року.

Засідання суду відбулося 20 квітня. Прокурор клопотав про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Слободяна, вказуючи на те, що той раніше ухилявся від викликів до органів слідства, проте суд узяв його під особисте зобов’язання, як того передбачає процесуальне законодавство у справах такої категорії.

Під час судового засідання адвокат церковнослужителя пояснив, що весь цей час його підзахисний перебував у нього вдома, оскільки боявся за безпеку своєї сім’ї, зважаючи на можливі погрози та ажіотаж у соцмережах.

Що передувало?

Депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик заявив про побиття у храмі УПЦ МП військового Артура Ананьєва, який від початку повномасштабної війни добровольцем пішов на фронт у складі 19 окремого стрілецького батальйону, на війні отримав контузію та черепно-мозкову травму.

Депутат опублікував відео, де видно, як церковнослужитель (тоді повідомлялося, що це священнослужитель — прим. ред.) штовхає та б’є ногою чоловіка у військовій формі, після чого разом з іншими чоловіками виводить його з будівлі.

Речниця патрульної поліції розповіла, що під час богослужіння 26-річний військовий розпочав конфлікт, а свідки викликали поліцію. Патрульні розв’язували питання про притягнення військового до адмінвідповідальності за статтею про дрібне хуліганство.

Тим часом у поліції Хмельницької області повідомили, що відкрили кримінальне провадження про хуліганство за побиття військового.

У відповідь міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що всі, хто бив військового, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. А патрульні, які склали протокол на військового, — звільнені.

Того ж дня під храмом УПЦ МП у місті зібралась акція: люди збирали підписи за перехід собору до ПЦУ, а пізніше там відбулася перша молитва українською мовою.

Депутати Хмельницької міськради, своєю чергою, вирішили забрати в УПЦ МП право на користування 13 земельними ділянками у місті.

Правоохоронці оголосили церковнослужителя у розшук. Тоді депутат Хмельницької міської ради Олександр Василишин у коментарі «Прямому» заявляв, що іподиякон утік із Хмельницького. Депутат підозрював, що той міг виїхати за кордон.

 

Ярослав Герасименко

peredplata