В Україні вводять другу пенсію: що треба знати та хто її отримає

Нещодавно в Україні зареєстрували новий законопроєкт, спрямований на створення накопичувальної системи пенсійного забезпечення.
На пропозицію цього законопроєкту, вже 2023 року українці зможуть почати накопичувати “другу пенсію”.
 
Перший час із зарплати відніматиметься по 1% від загальної суми. Законопроєкт під номером 9212 був представлений групою народних депутатів, яку очолює Давид Арахамія та Галина Третьякова, інформує сайт finance.ua.
Головною особливістю законопроєкту є запровадження обов’язкових накопичень для всіх працівників. Участь для фізичних осіб-підприємців буде добровільною, а для решти категорій працівників до 55 років – обов’язковою. Розмір внеску залежатиме від заробітної плати.
Згідно з планом, у 2023 році розмір становитиме 1%, з 2024 року – 1,5%, а з 2025 року – 2%. Держава також добровільно дофінансуватиме накопичення громадян, подвоюючи суми на паритетній основі. Законопроєкт передбачає впровадження системи вже за три місяці після затвердження всіх необхідних правових актів Кабінетом Міністрів.
Головною особливістю нової ініціативи є створення Єдиного соціального реєстру замість Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Передбачається, що цей реєстр діятиме на основі даних із реєстрів платників податків та зберігатиме персональну електронну картку з особистими даними, які зберігатимуться не лише протягом життя платника, а й ще 75 років після його смерті.
Варто зазначити, що у разі запровадження накопичувального рівня пенсійної системи солідарні пенсії не будуть скасовані. Таким чином, накопичені в особистому порядку кошти будуть лише доповненням до звичайних виплат пенсіонерам. Читайте також Біжіть в обмінни
повний текст читайте тут: https://rezonans-info.com/news/158021?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=v-ukrayini-vvodyat-drugu-pensiyu-shho-treba-znaty-ta-hto-yiyi-otrymaye&fbclid=IwAR1iF481m4sWlHisr6-9ujAhbzzKZQv3ndzH0QPh-XT-o-VX1AHOu-L72_I

peredplata