В Україні планують призвати ще одну категорію чоловіків під час воєнного стану: про кого йдеться

 

В Україні загальну мобілізацію та воєнний стан продовжили до 18 серпня 2023 року. Депутати планують збільшити кількість мобілізаційного резерву ще однією категорією чоловіків.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9281, ініціатором якого є Денис Шмигаль, і який передбачає додавання ще однієї категорії чоловіків до тих, кого можна мобілізувати в Україні.

 

Проєкт закону № 9281 передбачає внесення змін до статті 15, 18, 18−1 і 37 Закону про військовий обов’язок і військову службу, в яких граничний вік перебування на військовому обліку строковиків зменшується із 27 до 25 років.

Таким чином, після вступу у дію змін за проєктом закону № 9281, призивати за загальною мобілізацією можна буде чоловіків також чоловіків від 25 до 27 років, які не проходили строкову службу. Тобто мобілізації підлягатимуть військовозобов’язані чоловіки придатні та обмежено придатні за станом здоров’я від 25 до 60 років навіть без досвіду військової служби.

“Тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану вважається недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період”, ― підкреслили автори у пояснювальній записці.

Автори закону підкреслили, що під час дії правового режиму воєнного стану в Україні, необхідності в тривалому перебуванні громадян (до 27 річного віку) на військовому обліку призовників не має. Такі чоловіки, якщо вони не проходили військову службу не можуть бути мобілізовані під час воєнного часу.

Уряд вважає, що чоловіки користуються відстрочкою від строкової служби, коли вступають до вищих навчальних закладів, де навчання триває 4−6 років. Таким чином, воно закінчується в 24−26 років, і у разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1−3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу.

peredplata