Жоден кандидат не набрав 50% голосів: у Чернівцях проведуть другий тур виборів ректора БДМУ

У Чернівцях на виборах ректора Буковинського медичного університету найбільшу кількість голосів отримав Ігор Геруш. Втім за нього проголосували менше ніж 50% виборців. Тому оголошуватимуть другий тур виборів.

Про це передає кореспондентка Суспільного з виборчої дільниці.

За кандидата Ігоря Геруша проголосували майже 45% виборців – 326 людей. За його опонентку Оксану Андрієць — проголосували 163 людини. За неї проголосувало 22% виборців. За Ігоря Шкробанця проголосували 147 людей. Олександра Іващука підтримали 77 виборців.

Не підтримали жодного кандидата 18 виборців, ще 2 бюлетені були не дійсні.

Жоден з кандидатів не отримав половини голосів від явки, відтак не може бути переможцем.

“У першому турі вважається переможцем кандидат па посаду ректора який отримав понад 50% голосів виборців. Коли жоден кандидат не набере понад 50%, тоді у другий тур переходять двоє кандидатів з найбільшим відсотком”, — казав голова виборчої комісії Олександр Буряк.

Дату другого туру голосять після засідання організаційного комітету.

Усього участь в голосуванні могли взяти понад 800 людей. На вибори прийшли понад 90% виборців – це викладачі, інші працівники вишу та частина студентів.

 

 

Хто балотувався

На посаду ректора Буковинського медичного університету претендувало четверо кандидатів.

  • Оксана Андрієць — працювала завідувачкою кафедри акушерства і гінекології. Закінчила Чернівецький медичний інститут. З 2014 по 2019 рік очолювала департамент охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації. З жовтня 2021 року виконує обов’язки ректора за призначенням МОЗ.
  • Ігор Шкробанець – закінчив Чернівецький державний медичний інститут за спеціальністю „Лікар-педіатр”. З 2007 року по 2014 рік очолював управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Працював професором кафедри менеджменту охорони здоров’я медуніверситету імені Богомольця. Очолює лікувально-організаційне управління Національної академії медичних наук України. На місцевих виборах 2020 року був обраний депутатом до облради від політичної партії “За майбутнє”. На декількох виборах балотувався до обласної та Верховної Ради від “Партії регіонів”.
  • Ігор Геруш — з 2011 року працює проректором з науково-педагогічної роботи університету. Закінчив Чернівецький медінститут. Був завідувачем кафедри біоорганічної, біологічної та клінічної хімії.
  • Олександр Іващук — був проректором з наукової роботи та міжнародних зв’язків університету. Також був професором кафедри хірургії та урології, а також завідувачем кафедри онкології та радіології. Працював лікарем хірургом.

Що відомо про вибори ректора БДМУ:

  • 12 травня відбулися вибори ректора Буковинського медичного університету. На посаду претендували четверо кандидатів: Оксана Андрієць, Ігор Геруш, Олександр Іващук та Ігор Шкробанець.
  • Ректора Буковинського медичного університету обирають раз на п’ять років.
  • Попередні вибори ректора відбувались у лютому 2022 року. Тоді до другого туру пройшли Оксана Андрієць та Віталій Максим’юк. Втім ректора не обрали, бо більшість голосів була “проти всіх”.
  • У другому турі за кандидата Віталія Максим’юка проголосували 255, за його опонентку Оксану Андрієць — 182. Жоден з кандидатів не отримав половини голосів від явки. Проти усіх проголосував 331 виборець.
  • 3 попереднім керівником вишу Тарасом Бойчуком завершився контракт. Він очолював заклад протягом двох каденцій, відтак втретє не міг подавати свою кандидатуру.

https://suspilne.media/474433-zoden-kandidat-ne-nabrav-50-golosiv-u-cernivcah-provedut-drugij-tur-viboriv-rektora-bdmu/?fbclid=IwAR2NPesuA9uJO32rwO-qWcdfPIyuIPT8V1HEnWD32i9XYp_GZpuPzDkPXY0

peredplata