Московські клони

 
Відомий чернівецький скульптор Іван Салевич, автор пам’ятника Героям Буковинського Куреня в Чернівцях прокоментував результати недавнього конкурсу на пам’ятник С. Воробкевичу. З його думкою можна ознайомитися за посиланням в першому коментарі.
Головний висновок І. Салевича можна помістити у двох фразах:
1. Переможцем оголошено клон пам’ятника Т. Шевченкові в москві, з-під якого просто забрали постамент.
2. Склад конкурсної комісії (8 місцевих, підлеглих міськраді архітекторів, такий самий підлеглий голова місцевої СХ та один місцевий чиновник) не є фаховим, тому й не дивно, що ця гора породила мишу.
Тут мені пригадався один старий анекдот про те, що совєтські люди за що би не бралися зробити, все одно в них в результаті виходить військові автомати. Бо, справді, чого можна було чекати в старшої архітекторки в цій комісії, докторки і професорки, завідувачки катедри архітектури І. Коротун, яка ще за федоруківськихи часів була ідеологом знищення пам’ятника С. Воробкевичу для свого шефа-комсомольчика?
Тієї самої, яка основні свої архітектурні “шедеври” робила на замовлення і за гроші, – які, як відомо, не пахнуть, – для московської православної церкви, і не лише для чернівецьких агентів самі знаєте кого в рясах, але й для почаївських та інших агентів руцкаґа міра. Та лише за знищення архітектурного силуету колись європейського міста Чернівців своїм Троїцьким собором в огидному псевдомосковському стилі, який вона уткнула на розі вулиць Кармелюка та Буковинської, цю архітекторку потрібно було би на гарматний постріл не підпускати до нових конкурсних комісій. Але вона вірно служила федоруківській комсомольській владі, то послужить ще й нинішній альтернативній владі! Замовників антиукраїнських акцій не бракує!
Але все, що можуть такі архітектори і архітекторші, буде лише клонами московських зразків – на більше вони не здатні!
O tempora, o mores! – О часи, о звичаї!
Бідне наше місто Безглуздів, придушене владою недоуків!
Бідна наша буковинська Україна з такою столицею, яка стрімко перетворюється на клон проклятої москви!

peredplata