Ченці УПЦ МП не залишили 79 об’єктів Києво-Печерської лаври. У них на це було три дні

 

Денис Булавін
Ченці Української православної церкви московського патріархату не залишили 79 об’єктів Києво-Печерської лаври. Їх зобов’язали зробити це протягом трьох днів.

Про це заявив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Так, 5 червня спеціальна комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила свою роботу щодо Києво-Печерської лаври та підписала з Національним заповідником акт приймання-передавання майна.

Комісія у своєму звіті вказала на порушення вимог законодавства з боку ченців Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви московського патріархату.

На основі звіту комісії заповідник тепер вимагає від ченців звільнити та повернути державі всі 79 культових будівель та обʼєктів.

Відомо, що заповідник надіслав ченцям УПЦ МП акт приймання-передавання держмайна у трьох примірниках. Там очікували, аби ченці підписали акт протягом трьох робочих днів із моменту отримання. Також їм надіслали вимогу передати в розпорядження заповідника ключі від замків і дверей до всіх об’єктів.

А втім, УПЦ МП цього не зробила. Ткаченко каже, що «це та всі інші перешкоди будуть долучені до судової справи».

«Звіт Комісії МКІП з приймання-передавання майна та вимоги заповідника будуть доказами численних порушень, допущених УПЦ, а також вчинення представниками УПЦ перешкод у користуванні майном заповідника у судовому засіданні для винесення відповідного рішення», — заявив міністр. 

Що передувало?

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передавання майна 12 квітня нарешті змогла потрапити до Києво-Печерської лаври. Вона продовжила працювати 19-21 квітня. Однак в УПЦ МП скаржилися на незаконні дії представників Мінкульту.

Біля Лаври були сутички. Поліція навіть затримала чотирьох людей, які 19 квітня активно вчиняли хуліганські дії на території Києво-Печерської лаври. А 20 квітня там знову стався конфлікт.

Зрештою Господарський суд Києва 25 квітня заборонив перешкоджати роботі комісії на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

 

peredplata