Двоє буковинців віддали псевдорієлторам 25 тисяч грн передоплати за неіснуючу квартиру

Лише впродовж доби двоє жителів Чернівецького району віддали майже 25 тисяч гривень як передоплату псевдорієлторам. У результаті залишилися без грошей та помешкань. За обома фактами незаконного заволодіння коштами громадян шахрайським шляхом дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження.

До поліції звернувся 36-річний житель Кам’янецької громади, який став жертвою шахрайства. Чоловік розповів поліцейським, що на одному сайті побачив оголошення про здачу квартири в оренду в Чернівцях. Буковинець зв’язався з нібито «рієлтором», який попросив оплатити завдаток за помешкання в розмірі 12400 гривень, щоб випередити інших зацікавлених осіб. Чоловік перерахував вказану суму на невідомий рахунок, після чого зв’язок псевдорієлтором обірвався, а оголошення видалили із сайту.

За аналогічним сценарієм 27-річний чернівчанин також позбувся 12400 гривень.

Дізнавачі поліції Чернівецького РУП за вказаними фактами розпочали кримінальні провадження, передбачені частиною 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці радять усім, хто не хоче стати жертвою аферистів під час пошуків житла, дотримуватися наступних правил:

– наполягайте на особистій зустрічі з власниками чи розпорядниками помешкання;

– вимагайте від орендодавця оригінали документів (паспорт, свідоцтво про право власності на квартиру або витяг з Реєстру майнових прав на нерухоме майно), ретельно перевіряйте інформацію у відповідних джерелах;

– огляньте помешкання, яке плануєте винайняти, та поспілкуйтеся з сусідами;

– мова про передплату може йти лише після оформлення завіреного договору оренди.

Будьте розсудливими!

Джерело: Відділ комунікації поліції Чернівецької області 

peredplata