За минулу добу шахраї ошукали сімох буковинців

Використовуючи різні схеми, шахраї входять в довіру до громадян та привласнюють їхні кошти. Лише за вчора невідомі особи незаконно заволоділи грошима буковинців на загальну суму понад 80 тисяч гривень. Співробітники поліції за всіма фактами розпочали кримінальні провадження.

4 жовтня до Чернівецького райуправління поліції звернулася 60-річна чернівчанка, яка стала жертвою «псевдобанкіра». Заявниця повідомила правоохоронцям, що їй зателефонував невідомий, який представився співробітником банку. Під час розмови співрозмовник, увійшов у довіру до жінки, та отримав всі необхідні дані для доступу до її банківського рахунку, з якого в подальшому зникло понад 5000 гривень.

За схожою схемою «псевдобанкір» ошукав 33-річну жительку селища Лужани. Співрозмовник повідомив буковинці про несанкціонований вхід до її банкінгу. Жінка не перевірила отриману інформацію та власноруч перерахувала 19 тисяч гривень на рахунок вказаний аферистом.

Ще одне повідомлення про шахрайство надійшло до поліцейських від 21-річної жительки Чернівців. Жінка розповіла співробітникам поліції, що отримала повідомлення в месенджері нібито від матері з проханням про допомогу. Чернівчанка перерахувала 3500 гривень на невідомий рахунок.

Також цього дня до правоохоронців звернулися ще двоє буковинців, яких ошукали недобросовісні продавці. 29-річна жителька обласного центру хотіла придбати матеріали для манікюру та власноруч перерахувала понад 4000 гривень на рахунок вказаний «продавцем». А 27-річний житель села Карапчів перерахував аванс за мобільний телефон у розмірі майже 5000 гривень.

Крім цього, від шахрайських дій потерпів 36-річний житель міста Чернівці. Як розповів чоловік поліцейським, що невідома особа під приводом пропозиції заробітку через месенджер заволодів понад 26 тисяч гривень. Чернівчанин власноруч перерахував вище вказану суму коштів на банківські рахунки нібито «роботодавця».

37-річна жителька села Динівці також цього дня потерпіла від шахрайства. З банківських карток жінки були перераховані кошти на невідомий рахунок. Таким чином шахраї заволоділи понад 17 тисячами гривень буковинки.

За вказаними фактами незаконного заволодіння коштами громадян шахрайським шляхом, співробітники поліції розпочали кримінальні провадження, передбачені статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці закликають буковинців нікому та ні за яких обставин не розголошувати свої персональні дані і конфіденційну інформацію про банківські рахунки, а тим паче не перераховуйте кошти на невідомі рахунки, навіть якщо вас про це просять нібито співробітники банку.

Також поліцейські застерігають не довіряти дзвінкам та повідомленням про допомогу від знайомих чи близьких. Перш ніж перерахувати гроші, зв’яжіться з тим хто потребує допомоги та переконайтеся у достовірності отриманої інформації.

Не ведіться на можливість «легкого і захмарного» заробітку-онлайн, скоріше всього це шахрайська пастка. Під час здійснення покупок дотримуйтесь правила – не здійснюйте передоплат, краще візьміть собі за правило післяплата.

 
Джерело: Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata