“Не кажи “гоп”, доки не проїхав Чоп”!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Не буду себе завчасно тішити попередніми результами виборів у Польщі… Послухаюсь мудрих євреїв 70-80 років 20-го ст.: “Не кажи “гоп”, доки не проїхав Чоп”!
Відомо, що у Польщі була дуже висока явка виборців і, за попередніми підрахунками, опозиційна коаліція на чолі з Дональдом Туском зможе сформувати новий уряд Польщі.
Виступаючи перед прихильниками лідер “Громадянської коаліції”, експрем’єр Дональд Туск заявив: “Польща перемогла, демократія перемогла. Це кінець поганих часів, це кінець керівної партії Партія і справедливість” (ПіС).
Для України результати екзитполів виглядають оптимістично, оскільки ультраправа партія “Конфедерація”, яка виступала проти продовження підтримки України і один з лідерів якої Гжегож Браун долучився до кампанії “Стоп українізації Польщі”, отримала менше голосів, ніж прогнозували опитування, і не змогла стати третьою політичною силою країни.
Всі інші партії та коаліції виступають за підтримку України в умовах війни з Росією.
Водночас, яка б партія не очолила формування уряду, навряд чи відбудеться зміна політики Польщі щодо імпорту українського зерна, на яке накладено ембарго з весни цього року. Ця політика, яку запровадила керівна партія “Право і справделивість”, має підтримку в усіх інших опозиційних партіях Польщі.

peredplata