У Чернівецькій облраді можуть призупинити повноваження усіх депутатів “ОПЗЖ”: що означатиме це рішення

У Чернівецькій облраді можуть достроково призупинити повноваження усіх депутатів, які висувалися та були обрані за виборчими списками політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”. Проєкт рішення про це зареєстрував депутат облради Андрій Кухарук. Якщо на сесії підтримають цей проєкт, то повноваження призупинять шестеро депутатів. Водночас наразі невідомо, які правові наслідки матиме це рішення.

Про це розповів заступник голови облради Микола Гуйтор повідомляє Суспільне.

Чому запропонували такий проєкт

Проєкт рішення зареєстрував та опублікував на своїй Facebook-сторінці депутат облради від фракції “Народний контроль” Андрій Кухарук. Він наразі воює у складі ЗСУ.

Припинити повноваження депутатів “ОПЗЖ” запропонував внести до порядку денного у зв’язку з введенням в дію указу президента “Про призупинення діяльності окремих політичних партій” та з огляду на суспільний запит.

У проєкті рішення йдеться про призупинення повноважень шістьох депутатів: Олександра Болтунова, Михайла Жара, Олега Глухова, Валентини Карапчієвської, Світлани Постевки та Василя Онофрея.

Як наслідки матиме рішення

“Якщо таке рішення ухвалять, то це буде політична воля депутатів облради як реакція, зокрема на напад Росії на Україну. Але, які правові наслідки матиме рішення, – коментувати важко”, – каже заступник голови облради Микола Гуйтор.

За його словами, в законі “Про статус депутатів місцевих рад” йдеться про те, що повноваження депутатів можуть достроково припинити за рішенням обласної ради у разі:

  • засудження;
  • за особистою заявою депутата;
  • через несплату депутатом аліментів.

Якщо депутати підтримають проєкт рішення у запропонованому вигляді, це може спричинити правову колізію. Оскільки в проєкті рішення йдеться про припинення саме повноважень депутатів, невідомо, чи залишаться обранці від партії “ОПЗЖ” депутатами облради.

“Депутати реалізують свої повноваження через участь у комісіях та сесіях облради. Тобто призупинення їхніх повноважень означає, що вони не повинні брати участь у сесіях та комісіях. Виникає питання, чи залишаються вони депутатами? Наскільки я бачу у проєкті рішення, не йдеться про виключення їх з депутатського корпусу”.

За словами Гуйтора, проєкт рішення можуть розглянути на найближчих сесіях облради. Якщо його ухвалять, депутати зможуть спробувати оскаржити дострокове припинення повноважень у суді.

Що відомо про “ОПЗЖ” на Буковині

  • “Опозиційна платформа – За життя” – проросійська політична партія, яка торік у березні призупинила свою діяльність. Перед тим Рада національної безпеки та оборони призупинила будь-яку діяльність політичних сил, пов’язаних з Росією.
  • У квітні 2022 року фракція ОПЗЖ у Чернівецькій облраді заявила про призупинення діяльності. Вона налічувала шість депутатів та була однією з найменших. Депутати, які були членами фракції, продовжили роботу як позафракційні.
  • У червні 2022 року Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність партії “Опозиційна платформа – За життя”. Все майно, кошти та інші активи цієї партії суд постановив передати у власність держави. Це стосується й обласних, міських і районних організацій партії.
  • Торік у вересні депутатка Чернівецької облради від партії “ОПЗЖ” Світлана Постевка подала заяву про дострокове складання повноважень. У коментарі Суспільному Постевка повідомила, що вирішила скласти повноваження через позицію партії та її лідерів.
  • 29 вересня на сесії облради депутати не проголосували за припинення повноважень позафракційної депутатки Світлани Постевки, обраної за списком партії ОПЗЖ.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata