“народні” зрадники

Серед фігурантів Реєстру зрадників, який веде Рух ЧЕСНО, щонайменше 5 осіб мають звання “народний артист” України. Крім зрадників, звання мають і російські композитори, поети, артисти театру, співаки, зокрема Ігор Крутой, Олександр Маліннін, Ілля Рєзнік, Володимир Бортко.
☝️До повномасштабного вторгнення в Україні не було реального механізму позбавлення почесних звань. Єдиною підставою могло стати засудження особи за тяжкі злочини за поданням суду. Також досі не розроблені чіткі критерії присвоєння почесних звань. Законом передбачено, що звання “народний артист” присвоюються указом президента за видатну виконавську майстерність, за особливі заслуги в розвитку вітчизняної культурно-мистецької спадщини.
❗️ У зв’язку з нечітко регламентованими процедурами, дуже часто присвоєння почесних звань мало характер суб’єктивної думки окремих осіб і не завжди співпадало з народними вподобаннями.
Чому “народні” артисти-зрадники досі не втратили почесні звання? Розбиралась наша Катерина Березюк. Деталі у першому коментарі.

peredplata