Священник УПЦ МП у Сокирянах приватизував храм, щоби не переходити до ПЦУ: що відбувається

 

На Буковині священник Української православної церкви Московського патріархату під егідою громади приватизував храм та майно релігійної громади міста Сокиряни. Відомо, що місяць тому, 8 жовтня, храм перейшов до Православної церкви України. Тоді відповідне рішення підтримала 651 особа з 652 присутніх.

Та тепер, як з’ясувалося, храм став власністю приватної структури «Соціально-духовний центр». Військовий капелан, настоятель храму Святої Рівноапостольної княгині Ольги ПЦУ у с. Глибока Роман Грищук розповів, що це підтвердили у поліції, йдеться у репортажі С4.

«Виявляється, що храм переоформили за тиждень до зборів на соціальну структуру – «Соціально духовний центр», який заснований з благословення владики московського патріархату Мелетія. Є протокол зборів, згідно на яких утворено її», – каже отець Роман.

За словами Романа Грищука, священник храму святих первоверховних апостолів Петра і Павла права на церкву передав новоствореній організації «Релігійна громада парафії». 

Проте з копії протоколів засідань видно, що на зборах громади, де створювався приватний заклад «Соціально-духовний центр», присутніми були лише 35 членів громади. У створенні приватної установи також брала участь благодійна організація «Благодійний фонд на честь святих апостолів Петра і Павла». Релігійна громада Сокирян увійшла до приватної структури з усім церковним майном.

Пан Роман зазначає, що в УПЦ МП не мали права це робити, адже храм є історичною спадщиною та збудований у 19 столітті.

«Вони не мали права цього робити, тому що храм древній. Він є історичною спадщиною і пам’яткою архітектури і не мав бути приватизований», – каже Роман Грищук.

Голова Сокирянської територіальної громади Василь Козак цю ситуацію прокоментував так: «Для того, щоб не було усіх цих розмов, треба діяти у порядку чинного законодавства. У нас є відповідні правоохоронні органи, які мають за заявою громадянина дати оцінку діям тої чи іншої особи. Власність – це первинне. Є документ, а це означає, що можна створювати тільки в суді, а ні ми сьогодні прийшли й в тебе забрали. Хто б в кого що не забирав, я вважаю це незаконно, бо це має бути тільки через правову систему. Я коли проїжджаю через церкву на роботу, вона як стояла, так і стоїть».

У ПЦУ вирішили звернутися до суду, аби розібратися у цій ситуації. Отець Роман Грищук написав заяву до Служби безпеки України, прокуратури, юридичної палати та Нацполіції Чернівецької області. 

peredplata