Очільниками усіх головних установ Європейського Союзу у цьому році будуть виключно жінки.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
Це справжній “dream team”, “мрія ідіота”!
Сьогодні стало відомо, що дуже літнього і вже непридатного для ефективної роботи на посаді Верховного представника ЄС у закордонних справах і питаннях безпеки Жозепа Борреля змінить на його посту красива, розумна, енергійна прем`єрка Естонії Кая Каллас.
З Жозепом Боррелем у мене склалися відносини так-собі. Він не любив давати детальні інтерв`ю, уникав гострих запитань, вдав, або дійсно не розумів про що його питають.
Президентом Єврокомісії залишається Урсула фон дер Ляєн.
Вона хоч і дуже завантажена роботою, але підступитись до неї за роз`ясненнями можна.
Президентом Європейського Парламенту залишається i Роберта Метцола.
З нею і її прес аташе унас прекрасні стосунки. Я у неї в пріорітетному списку журналістів. І її кабінет для мене завжди відчинений, якщо є у неї є хвилька вільного часу. Коли у Європарламенті відбуваються якісь виставки, концерти, інші активітети й евеніменти – під час фуршету ми завжди вітаємось, обмінюємось думками і про становище в Україні, і головні питання ЄС стосовно України.
І останній “цвях” програми – президент Ради ЄС. Цю посаду обійме чинна прем’єрка Данії Метте Фредеріксен.
Не знаю, як у мене складуться стосунки з пані Фредеріксен. В принципі мене задовільняє і нинішнійн президент Ради ЄС Шарль Мішель. Прикольна людина з тонким почуттям гумору, компанійський, дотепний (щось як ляпне – хоч стій, хоч падай), проукраїнський і відкритий для журналістів.
Але Шарль Мішель буде брати участь у парламентських перегонах і змушений звільнити свою посаду. Був ризик, якщо йому не встигнуть підібрати заміну, то цю посаду за внутрішніми канонами ЄС міг би “осідлати” єврофоб і україноненависник Віктор Орбан.
Неначе обійшлося!

peredplata