Iсторичний момент істини! Орбан у вузькому колі каже: “ТАК”!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Важливий моментик! Це так званий Cohesion Fund (Фонд єдності та інтеграції). Він розрахований до 2027 року. Cohesion Fund (Фонд згуртованості) підтримує інвестиції у сферу навколишнього середовища та транс’європейських мереж у сфері транспортної інфраструктури.
Так от! Віктор Орбан попросив на потреби Угорщини в рамках цього фонду 20 млрд євро. І тут знову на допомогу приходить Олав Шольц – головний “локомотив Євросоюзу” і сказав Віктору Орбану, що він персонально виступить гарантом одержання Угорщиною цих коштів, якщо Орбан проголосує за бюджетний пакет ЄС. Орбан здався.
Потім мені вдалось перестріти Урсулу фон дер Ляєн після конференції і вона уточнила деталі передачі фінансової допомоги Україні. Київ просить на 2024 рік 18-20 млрд євро. Цей рік у Києві вважають критичним. Таку ж “порцію”, можливо трохи менше на 2025 рік. A в 2026-2027 роках вже по ситуації і потребах.
17 млрд євро становлять гранти (подарунок Україні) і 33 млрд євро – позика з майже нульовим відсотком “інтересу”. Урсула фон дер Ляєн навіть виправила мене, що це не “кредит”, а саме “позика”.
Ну, і ще… Конгрес США має взяти приклад з Ради ЄС і також ухвалити рішення про надання Україні фінансової допомоги, вважають лідери Європейського Союзу.

peredplata