Відновлення історичної справедливості: реабілітовано репресованого радянською владою буковинського громадського діяча Лева Когута

Відновлення історичної справедливості: реабілітовано репресованого радянською владою буковинського громадського діяча Лева Когута.
 
Національна комісія з реабілітації підтримала ініційоване Службою безпеки звернення і офіційно визнала жертвою політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму відомого українського громадського діяча початку ХХ ст., адвоката, редактора й видавця з Чернівців Лева Когута. Про це розповіла речниця Управління СБУ у Чернівецькій області Леся Федоренко.
Відповідно до архівно-слідчої справи, яка зберігається в Управлінні СБ України в Чернівецькій області, органи НКВС заарештували Когута в жовтні 1940 року, після приходу червоної армії на територію Північної Буковини, яка тоді входила до складу королівської Румунії.
 
На той час Лев Когут був редактором української газети «Час» і, як зазначалося у постанові на арешт, «систематично розміщував брехливі статті, спрямовані проти СРСР, Комінтерну, ВКП(б) і Румунської Компартії». Тож, оголосивши чоловіка одним з ідеологів «контрреволюційного українського націоналістичного руху, основним завданням якого було створення незалежної соборної України з відділенням Радянської України від СРСР», його засудили до розстрілу. Щоправда, на початку 1941 року вищу міру покарання замінили на видворення за межі радянського союзу. Через п’ять років шістдесятивосьмилітній Лев Когут помер в австрійському місті Ґрац.
 
«Аж до кінця 2023 року Лев Когут не був реабілітований, оскільки до комісії ніхто з родичів не звертався. Більше того, понад сімдесят років взагалі нічого не було відомо про долю родини Когутів. І лише у 2021 році співробітникам Управління вдалося розшукати правнуків цього громадського діяча, які проживають у США, та, отримавши від них довіреність, підготувати всі необхідні документи. Символічне посвідчення про реабілітацію передадуть родичам Лева Когута.
 
У час військової агресії проти України відновлення історичної справедливості, вивчення архівних документів, розповсюдження правдивої інформації про українських діячів – надзвичайно важлива справа», – каже Леся Федоренко.
 
 

peredplata

Залишити відповідь