Голова СБУ дав зрозуміти, що ситуація з повісткою журналісту не залишиться без уваги – нардеп

 
 
Малюк і Юрчишин, фото з Facebook Юрчишина

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин під час зустрічі з головою СБУ Василем Малюком обговорили ситуацію з намаганням вручити повістку журналісту-розслідувачу “Слідства.Інфо” Євгенію Шульгату.

Джерело: Юрчишин у Facebook

Пряма мова: “Зустрілися по гарячим слідам з головою Служби безпеки України. Проговорили і співпрацю у боротьбі з російською дезінформацією, і допомогу поневоленим Росією народам, і взаємодію з соціальними мережами для посилення нашої інформаційної безпеки. Подякував за внесок у збройну відсіч агресору.

Акцентував на неприпустимості дій та поведінки окремих співробітників. Голова чітко дав зрозуміти, що ця ситуація не залишиться без уваги”.

Деталі: Відповідаючи в коментарях до посту на уточнююче питання, чи обговорювалася під час зустрічі ситуація з намаганням вручити повістку журналісту-розслідувачу Юрчишин відповів, що саме про це йшлося в останньому реченні його посту.

Що передувало: У суботу агенція журналістських розслідувань “Слідство.Інфо” оприлюднила матеріал про те, що 1 квітня в Оболонському районі Києва до журналіста “Слідства.Інфо” Євгенія Шульгата підійшли співробітники ТЦК та намагалися вручити повістку.

 

Саме Шульгат працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке було опубліковано 4 квітня.

“Слідство.Інфо” з’ясувало, що з представниками ТЦК, які намагалися вручити повістку, імовірно, був Олексій Володимирович Біленко, який працює у департаменті кібербезпеки СБУ і є людиною, близькою до Вітюка.

 

Повістка як помста: в СБУ та Міноборони відреагували на нову інформацію від “Слідство.Інфо”

 

Служба безпеки України, Міноборони спільно з Генштабом перевіряють інформацію, оприлюднену виданням “Слідство.Інфо” щодо спроб вручити повістку їхньому журналісту після викривального розслідування стосовно співробітника спецслужби.

Джерело: пресслужби СБУ та Міноборони в коментарі “Українській правді”

Дослівно СБУ: “Служба безпеки України вивчає інформацію, оприлюднену редакцією “Слідство.Інфо” сьогодні.

Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково.

Окремо зазначаємо, що згідно закону співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами”.

Дослівно МОУ: “В Міністерстві оборони обурені тиском на журналістів та вважають це категорично неприпустимим.

Журналістська робота – це основа будь-якого демократичного суспільства і невідʼємна складова нашої перемоги над ворогом. Водночас захист України від ворога – обовʼязок кожного військовозобов’язаного. Це честь, а не інструмент  маніпуляцій.

Зараз Міністерство оборони спільно з Генштабом та СБУ зʼясовують деталі ситуації, що склалася. За результатами доповімо оперативно”.

Що передувало: Журналісти-розслідувачі знайшли у дружини голови департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка придбану у грудні 2023 року квартиру за понад 20 мільйонів гривень за ринковою ціною. Хоча в декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплатили 12,8 мільйонів гривень.

6 квітня стало відомо, що після цього розслідування журналісту “Слідства.Інфо” Євгенію Шульгату співробітники ТЦК намагалися вручити повістку.

peredplata

Залишити відповідь