У двох селах на Буковині ПЦУ ввійшла до храмів після переходів

У селах Чорногузи та Виженка Чернівецької області дві релігійні громади Православної церкви України увійшли до храмів. Зробили це після перереєстрації документів, коли церковне майно перейшло їм. Водночас під час заходу до церков поліція зареєструвала чотири звернення від місцевих жителів.

Про це у коментарі Суспільному сказала речниця нацполіції області Кароліна Маришева.

За її словами, всього до поліції надійшли чотири звернення, які зареєстрували в єдиному обліку. Наразі поліція перевіряє кожне з них. Зокрема, одне звернення стосується пошкодження майна.

Також у мережі Facebook користувач опублікував відео, на яких видно сутички між вірянами ПЦУ та УПЦ. Він пише про «ламання замків та захоплення храму УПЦ».

Громади Виженки і Чорногузів голосували за зміну канонічної підлеглості у березні та квітні. На початку травня перехід обох парафій зареєстрували. Тепер будівлі храмів та земельні ділянки перейшли до Православної церкви України.

Які громади на Буковині перейшли до ПЦУ

Законодавство про зміну канонічної підлеглості ухвалили у 2019 році. За цей час майже сорок релігійних громад області змінили своє підпорядкування. Про це раніше Суспільному розповіла начальниця обласного управління культури Олена Боднар. За її словами, найбільше переходів парафій зареєстрували в Юрковецькій громаді. Водночас жодного у Мамаївській, Кам’янецькій, Рукшинській та Топорівській громадах.

Джерело: Суспільне

 

peredplata